/ Явор Спиридонов
Тази зима във Франция засега е най-меката от повече от един век и това има пряк ефект върху ски курорта Муртис в Пиренеите.

"Няма сняг", каза френският турист Фредерик Фолтран, потегляйки за пистата тази седмица, но не със ските си, а с двуколесен скутер, пригоден за каране по пасищата.
Липсата на сняг принуди курорта временно да затвори ски пистите в разгара на сезона, местните ресторантьори и хотелиери пресмятат загубите от намалелите туристи, а онези, които все пак идват, имат други цели, например да правят преходи в планината.

Дневната температура в понеделник бе над 10 градуса. Няколко планински туристи свалиха якетата си и ги вързаха от около кръста си, проправяйки си път през пасищата, изпъстрени със снежни петна.

Това обаче е нещо повече от една лоша година. Предвид прогнозите на учените за повишаване на температурите на планетата в дългосрочен план, хората, които си изкарват хляба със зимни спортове в Муртис, трябва да планират своето бъдеще при много по-малко сняг.

"Каране на ски ли? Никой днес не може да ти го гарантира", каза Франсоа Жилезо, управител на "Тюк дьо л'Етон", хотел и ресторант с магазин, отдаващ под наем ски екипировка.

"Ако няма сняг, трябва да продаваме нещо друго", заяви той. Скутерите за спускане, които се отдават под наем в магазина на Жилезо, предлагат поглед към бъдещето. Те са оборудвани със ски релси за пързаляне на сняг, но ако няма такъв, могат да бъдат преоборудвани с велосипедни гуми.

За пръв път от години иракската столица осъмна под снежна покривка

Междувременно ски обувките, ските и щеките, предлагани под наем в магазина на Жилезо, стоят непокътнати. Той каза, че е бил принуден да намали работното време на някои свои служители, и изрази очакване приходите от бизнеса му този сезон да намалеят с между 10 и 15 процента.

Последният път, когато месеците декември и януари са били толкова меки във Франция като тази година, е бил през 1900 г., според Кристел Робер, метеоролог от "Метео-Франс", националната метеорологична служба.

Времето винаги е било различно през отделните години, но Робер каза, че се очертава ясна тенденция към меки зими с по-малко сняг, която е в унисон с глобалното затопляне.

Ако тенденцията се запази, ски курортите на около 1600 метра надморска височина ще се затоплят толкова, че дори няма да може да се разпръсква изкуствен сняг по техните писти. Той просто ще се топи.

Някои курорти в Пиренеите са разположени по-високо, имат достатъчна снежна покривка тази седмица и там може да се карат ски. Муртис се намира на 1 350 метра надморска височина, което го нарежда в зоната на разтопяване на снега.

"За втора поредна година нямаме сняг" каза Лоран Морел, турист от Тулуза, който се разхожда в планината със семейството си, и добави: "Обичаме планината, затова идваме така или иначе."
БТА