Скандалът около задържания Виктор Емануил се разраства
Скандалът около задържания Виктор Емануил се разраства / netinfo

Стават известни все повече подробности във връзка със скандала около сина на последния италиански крал Виктор Емануил Савойски, който бе арестуван по обвинения в корупция, даване на подкупи, незаконна продажба на игрални автомати, принуждаване към проституция.

Станаха известни резултатите от подслушването на телефонни разговори, осъществено по заповед на прокуратурата, които са водени от друг заподозрян по делото Салваторе Сотиле, пресаташе на бившия вицепремиер, министър на външните работи и лидер на Северната лига Джанфранко Фини.

От разговорите става ясно, че Сотиле и неговите подчинени са взели пряко участие в друг политически скандал – т.нар. “Лациогейт”. Те са били замесени в следенето на Алесандра Мусолини, лидер на движението “Социална алтернатива”, която през 2005 г. се опита да се кандидатира за управител на областта Лацио.

След представянето на материали от нейния конкурент от Северната лига Франческо Стораче бе установено, че Мусолини е предоставила фалшифицирани подписи, и бе принудена да оттегли кандидатурата си. През март тази година стана ясно, че материалите са получени чрез специални разузнавателни средства, които подчинените на Стораче са използвали не само срещу Мусолини, но и срещу друг участник в предизборната надпревара журналистът Пиеро Морацо.

Отговорността на самия Стораче към следенето все още не е доказана. Самият той категорично отхвърля всякаква връзка с това дело, но срещу бившия министър на здравеопазването се води разследване. Детективите, които непосредствено са участвали в следенето, в момента се намират в затвора “Реджина Чели” в Рим.

Римската прокуратура възнамерява в най-скоро време да разпита Салваторе Сотиле. За момента той е обвинен само в склоняване към проституция и е поставен под домашен арест.

“Ръководството на Северната лига е знаело за незаконните действия, извършени срещу Социална алтернатива”, заяви Алесандра Мусолини, коментирайки развитието на събитията. Тя добави, че в Палацо Киджи, т.е. резиденцията на премиера, “са знаели за стремежа да се елиминира Социална алтернатива за изборите през 2005 г., именно оттам е получена устна подкрепа за тези незаконни действия”.

Едновременно с това разследването на прокуратурата в Потенца, което доведе до задържането на наследника на кралското семейство, също не стои на едно място.

От вчера се води разследване и срещу сина на Виктор Емануил – Емануеле Филиберто. Съдебните власти се подготвят да конфискуват част от имуществото на задържания. Виктор Емануил продължава да настоява, че е невинен и че обвиненията са абсурдни.

Тази история предизвика бурна дискусия не само в семейството на Виктор Емануил, но и в Италия. Причината е в това, че едва през 2002 г. бе разрешено на представители на Савойската династия да се завърнат в страната. След провеждането на референдум през 1946 г. Италия бе обявена за република, а крал Умберто ІІ заедно със семейството си трябваше да напусне страната. Специална статия в италианската конституция забраняваше на мъжките наследници на династията да се завръщат в страната.