Сирия замесена в убийството на ливанския министър?
Сирия замесена в убийството на ливанския министър? / netinfo

Сирия е замесена в днешното убийство на ливанския министър на промишлеността Пиер Джемайел, заяви Саад Харири, син на убития бивш премиер на Ливан Рафик Харири и лидер на мнозинството в парламента. Той каза това в интервю за Си Ен Ен, цитирано от Ройтерс.

"Днес бе убит един от главните привърженици на свободен и демократичен Ливан. Смятаме, че ръката на Сирия е навсякъде", каза Саад Харири. Той добави, че ливанският народ ще въздаде правосъдие за убийците на Джемайел.

Убийството на ливанския министър, който бе християнин и заемаше антисирийски позиции, бе осъдено и от Ахмед Мели от радикалната партия Хизбула. "Това убийство бе извършено от онези сили, които искат да навредят на бъдещето на Ливан", каза Мели пред телевизия "Ал Джазира".

Покушението е пореден пример за това какво представлява районът на Близкия Изток, каза израелският външен министър Ципи Ливни.

"Отрицателната роля на Сирия в Ливан не е нещо ново, нито е тайна. Международната общност успя да накара сирийските сили да се изтеглят от ливанската територия, но явно Сирия се опитва да продължава да се намесва. Все пак е прекалено рано да се каже нещо по-конкретно", заяви Ливни.

Сирия твърдо осъжда убийството, заяви днес официалната сирийска осведомителна агенция САНА малко след покушението срещу Пиер Джемайел.

Фейсал Кулсум от централния комитет на Арабската социалистическа партия Баас, която участва в управляващата коалиция в Сирия, също отхвърли обвиненията за сирийска намеса в убийството. Изявлението на Саад Харири е прибързано и напълно необосновано, каза Кулсум. Сирия продължава да бъде заинтересована от това да се запази стабилността в Ливан, добави той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Пиер Джемайел бе трето поколение на една от най-влиятелните християнски фамилии в Ливан. Той бе на 35 години, най-младия депутат в ливанския парламент. Бащата на Пиер Джемайел, Амин Джемайел, бе избран за президент на Ливан през 1982 г. Малко преди това чичото на убития днес министър, Башир Джемайел, бе избран за президент през 1982 г. и само месец по-късно бе убит при атентат. Дядото Пиер Джемайел, е основател на фалангистката партия "Катаеб", която бе сред основните играчи в продължилата 15 години гражданска война в страната.