Сирийските мигранти в Гърция се увеличават рязко
Сирийските мигранти в Гърция се увеличават рязко / снимка: БГНЕС, архив

Международната организация по миграция (МОМ) заяви, че по нейни оценки броят на сирийците, пристигнали в Гърция тази година, се е увеличил почти двойно само за последните четири дни, съобщи Асошиейтед прес.

В Гърция тази година са пристигнали 175 375 сирийци. При предишното преброяване в понеделник те са били 88 204 души.

Властите в Гърция прехвърлят мигрантите в някое от големите пристанища и след това организирано с автобуси и влакове ги транспортират до македонската граница. Само през последните 24 часа от Гърция в граничния македонски град Гевгелия пристигнаха над 12 000 души.

Рязкото увеличение се дължи на засилилия се през последните дни поток от сирийци, идващи от турското крайбрежие към близките гръцки острови, и забавянето на претрупаните от работа гръцки власти да определят националността на пристигащите.

432 761 мигранти са прекосили Средиземно море тази година.

Европа носи пълната отговорност за огромния поток от сирийски бежанци, който се е отправил към континента, твърди сирийският министър на информацията, предаде Асошиейтед прес.

Омран аз Зуби коментира в Дамаск, че най-много са бежанците от районите, контролирани от противници на президента Башар Асад, включително "Ислямска държава".

Според сирийския министър, цитиран от държавните медии, европейските страни, "които изпращат терористи в Сирия и наложиха икономически санкции на сирийския народ трябва да поемат отговорността за антисирийската си политика".

Аз Зуби заяви също, че всеки сириец в чужбина може да се върне в родината си по което време пожелае.

Източник: БТА