Сирийски снаряди убиха петима души в Турция
Сирийски снаряди убиха петима души в Турция / снимка: Reuters, архив

Петима цивилни загинаха и няколко други бяха ранени в Югоизточна Турция, когато снаряд, изстрелян от сирийска територия, се взриви в малко погранично село, съобщи кметът на селището.

Това е най-тежкият инцидент между двете страни след свалянето на турския разузнавателен самолет от сирийска ракета през юни. Снарядът експлодира в селцето Акчакале, разположено срещу сирийския граничен пост Тал ал Абияд, където напоследък станаха ожесточени сражения между бунтовниците и армията на режима в Дамаск. По повод новия инцидент турският външен министър Ахмет Давутоглу е разговарял по телефона с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, пред когото е изразил сериозното безпокойство на своето правителство, пише БГНЕС.

Ръководителят на световната организация е препоръчал на турския първи дипломат да се поддържат всички комуникационни канали със сирийските власти, за да се намали напрежението между Турция и Сирия. По същия повод Давутоглу е разговарял и с посредника на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими.