/ БГНЕС, архив
Най-големият син на американския президент Доналд Тръмп-младши публикува имейли, от които става ясно, че той е наясно с руските усилия да се подкрепи предизборната кампания на баща му.

Синът на Доналд Тръмп знаел за руска намеса в изборите?

От кореспонденцията се вижда, че събеседник на Тръмп-младши му казва, че може да получи „деликатна информация на много високо ниво“, която е „част от Русия и подкрепата на нейното правителство за г-н Тръмп“. В отговор синът на президента отговаря, че „ако е така, както казвате, с удоволствие“ и си уговаря среща с източник.

Тръмп: Разследващите нямат никакви записи на мои хора да заговорничат с Русия за изборите

Според имейлите информацията е била свързана с тогавашната конкурентка на Тръмп в президентската надпревара Хилари Клинътн. В неделя в. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че през юни 2016 г. Тръмп-младши е провел среща в Ню Йорк с руския адвокат Наталия Веселницка, за която се предполага, че има връзки с руските власти. Според изданието синът на президента се е съгласил на среща с обещанието, че ще получи компрометираща информация за Клинтън.

Хакери от руското военно разузнаване опитали да проникнат в компютърни системи за изборите в САЩ?

В интервю за американската телевизия NBC по-рано днес Веселницка отрече да е работила за Москва или да има компромати срещу Клинтън. Тръмпи ръководството на неговата администрация неведнъж са опровергавали слухове за контакти с руските власти. Според тях опитите за разкриване на подобни връзки са политизирани и целят да делегитимират законната изпълнителна власт във Вашингтон.

Подобни контакти са отричани и от Москва. В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Веселницка не е позната на Кремъл.
БГНЕС