/ Thinkstock/Getty Images
Полицията на Сингапур изпробва два безпилотни дрона, разработени от израелската Airobotics, за да оптимизира прилагането на мерки за социално дистанциране, насочени към ограничаване на разпространението на COVID-19.

Малките машини, тежащи по 10 кг, са програмирани да проследяват аномалии като събирания на хора и предават кадри в полицията.

Изпробването се извършва над индустриален имот в западната част на града. Това е първият случай, когато автоматизирани търговски дронове са одобрени за прелитане над голям мегаполис, отбелязват от Airobotics.

"Специално за COVID това, което правим, помага да поддържат нормални действия", каза изпълнителният директор Ран Краус пред медии. Според негто при пандемията се е съцздала ситуация, която затруднява действията на органите на реда.

Правителствената агенция за за наука и технологии на Сингапур (HTX) заяви, че е изпробвала дроновете с полиция.

Те могат да определят местоположенията и да увеличават мащабите в области, които може да не се виждат от придвижващите се пеша или с коли полицаи, заяви старшият инженер Ло Хсиен Мън от Центъра за роботика, автоматизация и безпилотни системи на HTX.

Airobotics е инвестирала около 100 милиона долара за разработване на дроновете. Компанията ги отдава на лизинг на HTX, а също и за бизнес и промишлена употреба в Израел и Съединените щати, се казва в съобщението.

Airobotics и HTX започнаха следващия, дългогодишен етап от проекта, за да проучат по-нататъшните възможности, включително да използват дроновете, за да доставят дефибрилатори, където е необходимо, съобщиха от компанията.

Airobotics заяви, че аспектът на изпробване за прилагане при спазване на социалното дистанциране все още продължава. 
БГНЕС