Синди Лий Гарсия: Не знаех, че филмът за Мохамед е подигравателен
Синди Лий Гарсия: Не знаех, че филмът за Мохамед е подигравателен / снимка: Reuters
Синди Лий Гарсия: Не знаех, че филма за Мохамед е подигравателен
56434
Синди Лий Гарсия: Не знаех, че филма за Мохамед е подигравателен
  • Синди Лий Гарсия: Не знаех, че филма за Мохамед е подигравателен

Актрисата, която играе една от поддържащите роли в анти-ислямския филм „Невинността на мюсюлманите”, провокирал протестите в Египет и Либия твърди, че актьорите са нямали никаква идея, че филмът се подиграва на мюсюлманите. Синди Лий Гарсия казва пред американския новинарски сайт Gawker, че е била отвратена, когато разбрала за сюжета - тя твърди, че абсолютно никой от актьорите и екипа не е знаел, че централната тема на филма ще бъде подигравка с исляма и пророка. Те си мислели, че филмът с ниския бюджет от 5 млн. долара разказва живота на обикновен египтянин от древността - много преди съществуването на исляма.

Според в. „Гардиън” за трейлъра се е разчуло чак след като известен египетски телевизионен водещ - Шейх Халед Абдала, го е превел и пуснал в ефир преди дни. Въпреки че от YouTube казаха, че са забранили достъпа до скандалните клипове в Египет и Либия, размириците вече са се разраснали - през последните 24 часа са избухнали нови протести в Ирак (Наджаф), Йемен (Сана), Иран (Техеран) и Палестина (Газа). В същото време, самоличността на режисьора остава мистерия.

Според актрисата Синди Лий Гарсия, която играе тъщата на Мохамед, раздорният филм е трябвало да се казва „Пустинни воини”. „В сценария нямаше нищо за Мохамед, нито за мюсюлмани” обяснява възмутено Гарсия и добавя, че името Мохамед е било дублирано върху оригиналните реплики на актьорите, които са го наричали „Мастър Джордж”. Дублирани са и всички случаи в които се споменават думите „ислям” и „мюсюлмани”, обяснява още Гарсия, която е прекарала едва три дни на снимачната площадка.

Според Гарсия, въпросният Мастър Джордж е описван във филма като педофил, тиранин и грубиянин като след дублажа, същите качества съответно са прехвърлени върху пророка Мохамед. Режисьорът даже е поискал една 10-годишна актриса, с чийто персонаж е трябвало да си легне Мастър Джордж, да бъде гримирана така че да изглежда 7-годишна, но от екипа са отказали да го направят.

Двучасовият филм е сниман в Калифорния преди година, като според режисьора бюджета е платен от стотина еврейски дарители. Той не е качен в пълен формат в интернет, но лесно може да се намери 13-минутния му трейлър, качен в YouTube преди повече от два месеца - на 1 юли, от потребител наричащ се Сам Басил. Истинското име  на режисьора все още е неизвестно. Гарсия го описва като възрастен, с бяла коса.

Според АП той е 56-годишен докато потребителят в YouTube се е описал като 75-годишен. Според Гарсия режисьорът се е представял на актьорите като египтянин и е говорил на арабски с непознати за тях хора, наблюдавали снимките. След началото на протестите в Египет и Либия обаче, излязоха слухове, че той е евреин, който живее в Америка и работи с недвижими имоти. Самоопределилият се за говорител за филма Стивън Клайн обаче отрича режисьора да е евреин, като според него това е умишлена лъжа. Калифорниецът Клайн твърди, че само два пъти се е срещал с него, че не знае истинското му име, но знае, че има роднини в Близкия Изток.

Според египетската коптска православна църква, която осъди филма, той е финансиран от египетски християни в чужбина. Живеещият в Америка копт Морис Садек признава, че именно той го е разпространявал и обяснява пред Ройтерс, че целта му е била да обърне внимание на дискриминацията срещу коптските християни в Египет.

В някои медии е публикувана стенограма от телефонен разговор с неизвестния режисьор, в който той нарича исляма „раково образувание” и казва, че неадекватната охрана в американското консулство в Бенгази е довела до смъртта на посланика Кристофър Стивънс и неговите подчинени.

Мнозина журналисти и интернет потребители обръщат внимание на ниското качество на снимките, лошото представяне на актьорите, и некачествения дублаж. Голяма част от филма е снимана с филмовата техника наречена „син екран”, при която актьорите играят пред чисто синьо перде, след което чрез компютърна техника се добавя фон - в случая, преобладават пустинни пейзажи. Звукът пък на места е записан по време на снимките, а на други - дублиран.

В една от тези наполовина дублирани сцени, братовчедът на тъщата на Мохамед обещава да напише лъжлив завет за Мохамед.

„-Моля те, братовчеде, напиши книга за него.
„-Ще ти помогна! Ще напиша книга за него. Тя ще бъде смесица от различни неща от Тората и от Новия завет, които ще смеся и с фалшиви стихове”.

В друга сцена, Мохамед е показан как коленичи между полуразголените крака на бъдещата си съпруга.

След като разбрала за промяната на контекста и за последвалите размирици, Гарсия се свързала с режисьора и го питала защо е направил всичко това. Той отговорил, че му е „писнало от радикалните ислямисти, които се убиват помежду си”. Казал й да уведоми останалите актьори, че не са виновни за нищо.

В сайта на кино индустрията Backstage.com се намира публикувана обява за филм с името „Пустинен воин”. Той е описан като „исторически приключенски филм в арабската пустиня”. Името Сам Басил фигурира като продуцент на филма, а името Алън Робъртс - като режисьор. Снимките са определени за август 2011-а в Лос Анжелис, като квартала Ла Синега, намиращ се недалеч от Бевърли Хилс и Холивуд, е определен за актьорските прослушвания. Главният герой се казва Джордж, който е описан като „пълководец, романтичен, тиранин, безпощаден убиец”.

Според CNN екипът и актьорите са общо 80 души, които са излезли с общо изказване, че са възмутени и, че се чувстват използвани от продуцента. „Ние сме 100% против този филм и бяхме грубо подведени що се отнася до неговото предназначение. Шокирани сме от драстичното пренаписване на сценария и от начина, по който сме били излъгани”, пише в изявлението, в което изразяват и дълбоката си тъга от последиците.

Басил казва на АП, че планува да направи поредица с обща дължина 200 часа. В същото време, Гарсия се е зарекла, че ще го даде под съд.

Според Ейдриян Чен, редактор на нюйоркския блог Gawker, единственото нещо, което знаем със сигурност за Сам Басил е, че е ужасен режисьор.