Изкуственият интелект ще промени света на шпионажа, но няма да замени нуждата от хора шпиони, смята ръководителят на британската разузнавателна агенция MИ6 в становище, предаде Асошиейтед прес.

Ричард Мур, директор на британската служба за външно разузнаване, ще говори в Прага за развиващите се заплахи за Запада от страна на Русия и Иран и твърди, че "човешкият фактор" ще остане от решаващо значение.

Изкуствен интелект вече прогнозира възможността двама души да се разделят

"Изкуственият интелект ще направи информацията безкрайно по-достъпна и някои се питат дали това няма да извади от строя разузнавателни служби като моята", казва той в извадки от изложението си, публикувани предварително от правителството на Обединеното кралство.

"Всъщност вероятно ще се случи точно обратното", добавя той.

Мур, който и преди е предупреждавал, че Западът изостава от съперниците си в надпреварата по отношение на ИИ, ще посочи, че "уникалните характеристики на агентите на правилните места ще станат още по-значими", като изтъква способността на шпионите да "влияят върху решенията вътре в правителството или терористичната група".

Публичното говорене за шпионаж все още е нещо ново за британските разузнавателни служби, припомня АП. До 1992 г. правителството отказваше дори да потвърди съществуването на МИ6, а публичните изказвания на нейните ръководители са рядкост.

Изкуствен интелект ще преподава на студентите в Харвард

Според огласените извадки от изложението на Мур, той ще каже на аудиторията си в резиденцията на британския посланик, че президентът Владимир Путин все още не успява да постигне военните си цели. Той също така ще обвини Русия в "империализъм" в Африка и ще посочи Иран като страна, подхранваща продължаване на конфликта в Украйна с доставката на безпилотни самолети и други оръжия на Русия.

За човешкия фактор в разузнаването Мур ще посочи, че хората "никога не са просто пасивни събирачи на информация: на нашите агенти могат да бъдат поставени цели и те да бъдат направлявани; те могат да забележат нови въпроси, които не сме знаели, че трябва да зададем".
Пламен Йотински/БТА