Макар че сме едва в началото на юли, новата учебна година е точно зад хоризонта. С изцяло нова група млади хора, които се готвят да заминат за четирите си години в университет, едно от най-добрите училища в САЩ обяви, че нещата ще се променят по драстичен начин. Според студентския вестник на училището „The Harvard Crimson“, Харвардският университет ще изпробва преподаване чрез изкуствен интелект.

Студентите, които са се записали за началния курс по програмиране на престижния университет - CS50, може би ще бъдат шокирани да разберат, че няма да има човек, който да води занятията им, а вместо това ще им преподава инструктор… с изкуствен интелект.

Професорът по CS50 Дейвид Малан заяви, че крайната цел е да се постигне съотношение 1:1 преподавател/студент, така че студентите да разполагат с необходимата им помощ, когато се окажат в затруднение.

Софтуерът, който стои зад новите роботи-мастъри на учениците, е не друг, а моделите GPT 3.5 и GPT4, като университетът обещава да продължи да навлиза в областта на технологиите, за да предостави на своите участници най-новите технологични иновации, които изкуственият интелект може да предложи.

И въпреки че моделите на GPT не са безпогрешни, университетът е готов да рискува и да види как ще се справи заместването на човешки учител.
Макар че преди няколко години той може и да не присъстваше в ежедневните ни разговори, само през последната година изкуственият интелект се развива с бързи темпове, като бързо доминира в дебатите и новините по целия свят.

Във всякакви форми и размери - от кучета-роботи до паяци-роботи и твърде близки до домашните животински ботове - вълната на изкуствения интелект ежедневно се катапултира в заглавията на световните новини. Но мнозина започват да се питат дали вече не сме отишли твърде далеч и ако не, колко далеч можем да стигнем.

Пълното заместване на човешкия професор с машина може обаче да се окаже опасно за бъдещето на образователната система.
Само през последните няколко месеца излязоха куп новини за изкуствен интелект, който издържа изпити по право, и за учени, които използват технологията за клониране на хора. С всяка нова и вълнуваща стъпка напред, в главата ни се появява тревогата дали всичко това няма неизбежно да ни застигне по някакъв начин, подобен на "Бойна звезда Галактика", и да превърне света в много по-лошо място, отколкото можем да си представим.

Докато училищата се стремят да намалят бюджетите си по всякакъв възможен начин, не се знае какви дълготрайни последици може да има тази нова технология.
БГНЕС