/ Thinkstock/Getty Images
Екип от учени от Калифорнийския технологичен институт и USC Keck School of Medicine създадоха базирана на изкуствения интелект система SAIS за обучение на хирургически умения. Резултатите от изследването са публикувани в поредица от статии в списанията Nature Biomedical Engineering and Digital Medicine и Communications Medicine.

Обикновено процесът на обучение за млади хирурзи включва гледане на по-опитни хирурзи, които им показват своите умения и техники на практика. Сега SAIS ще позволи на младите лекари да изучават ефективността на собствената си работа без присъствието на трети страни. Системата анализира видеозаписи от операцията и след това определя какъв тип операция е извършена и колко добре я е извършил хирургът.

Невронната мрежа беше обучена на базата на голямо количество видео данни, които реални лекари коментираха. Действията на здравните работници се оценяват въз основа на индивидуални движения, като задържане на иглата, прокарване и изваждане от тъканта.

По време на тестването SAIS успя да предостави точна и последователна обратна връзка на младите хирурзи. Тя им посочи нивото на квалификация и отбеляза кои умения трябва да се подобрят. Всички препоръки на изкуствения интелект съвпаднаха с коментарите на истински хирурзи.
БГНЕС