Румънец създаде първата църква, базирана на изкуствен интелект. Тя е на един клик разстояние и предлага онлайн изповед. Проектът е на 25-годишния Валентин Лъзуряну.

Той работи като стратег по иновации в една от най-големите комуникационни компании в северната ни съседка - Cheil Centrade. Успоредно с това следва магистърска програма по лидерство и политическа комуникация в Националното училище по политически науки и администрация.

Моята работа е да разбирам хората възможно най-добре и да търся полезни иновации за решаване на техните проблеми. Така се зароди и идеята за църква с изкуствен интелект”, казва Валентин Лъзуряну.

Той споделя, че от няколко месеца следи изкуствения интелект и новостите в тази област. Най-много го  интересува това как може да го използва, за да улесни живота на хората.

Италианската агенция за защита на данните блокира изцяло „Чат Джи Пи Ти”

"Трябва да разберем, че този изкуствен интелект не е тук, за да открадне работата ни или да ни разсейва, а да ни направи по-продуктивни, за да ни върне времето, пропиляно в повтаряща се работа", казва той и уточнява:

"В един идеален за мен свят хората биха имали достатъчно свободно време, за да следват своите страсти, да се грижат повече за семейството и приятелите си. Без да се притесняват, че тази вечер няма какво да ядат или къде да спят и без да прекарат 12 часа на работа. Всички трябва да се радват на предимствата на технологичния напредък, а не само шепа избрани хора."

Идеята му е хрумнала преди две седмици. Тогава за първи път започнал да проучва начините, по които може да я изгради.

"Исках да видя на какво наистина е способен чатбота с изкуствен интелект (ChatGPT). Въпреки че нямам напреднали познания по програмиране, за два часа успях да направя първия работещ прототип. Отне ми още няколко дни да изградя фасадата и да приложа някои мерки за безопасност. Използвах софтуер с отворен код и GPT-4, за да кодирам платформата и успях да доставя първия работещ прототип", подчерта той. 

Само три дни след като стартира, той има над 160 000 посещения.

Как работи църквата? 

По думите му технически е по-просто, отколкото си мислим.

"По същество това е персонализиран интерфейс за чатбот с изкуствен интелект (ChatGPT). Когато някой влезе в сайта, има няколко опции: изповед, молитва, "Попитайте свещеник“ или тематични съобщения. Аз ще продължа да добавям нови режими през следващите месеци. Въпреки че започнах по-скоро на шега, бързо разбрах, че има голям потенциал и се опитах да го изградя по възможно най-сериозния начин, който да е в духа на това, което трябва да означава църква - място за разбиране и вътрешно размишление", казва още той. 

Много важен аспект тук е, че не събира никакви лични данни. Всички данни, въведени в сайта, както и цялото генериране са между тях - Бог и OpenAI, който обработва текстове.

Европол: ChatGPT е безценен ресурс за потенциалния престъпник

"Надявам се, че в недалечно бъдеще ще можем да предлагаме и генериране на персонализирани църковни картини, достъп на няколко десетки други езика, аудио поддръжка и модел, базиран върху Библията, където любопитните могат да задават въпроси или да искат обяснения за определени пасажи. Последната идея ми хрумна, след като видях подобно решение, внедрено в Корана, по време на lablab.ai Hackathon", споделя Валентин Лъзуряну.

Разбира се, потребителите трябва да имат предвид, че не говорят с истински свещеник, а с машина и че Валентин Лъзуряну по никакъв начин не е свързан с Румънската православна църква. 
Мартина Ганчева/БТА