/ iStock/Getty Images
Светът вероятно ще наруши договореният праг по климатичните промени в рамките на около десетилетие и глобалното затопляне ще продължи и ще премине следващия праг на повишение на температурите до средата на века дори и при големи съкращения в замърсяването на атмосферата, съобщи Асошиейтед прес.

Това прогнозира изкуствен интелект в изследване, публикувано в изданието на Националната академия на науките на САЩ. Прогнозата е по-песимистична от съществуващите досега модели. Изследването разпали отново дискусията дали все още е възможно да се ограничи глобалното затопляне с до 1,5 градуса по Целзий, както предвижда Парижкото споразумение от 2015 г. Светът вече е с 1,1-1,2 градуса по Целзий по-топъл в сравнение с прединдустриалната епоха в средата на 19-и век, казват учените.

С помощта на изкуствен интелект двама климатолози са изчислили, че Земята ще премине прага от 1,5 градуса по Целзий между 2033 г. и 2035г. 

Съавторът на изследването Ноа Дифенбау от университета Станфорд каза, че светът е на път да премине прага от 1,5 градуса по Целзий при "всеки реалистичен сценарий за намаляване на вредните емисии". Според него дали човечеството ще успее да избегне ръст от 2 градуса по Целзий в средните температури зависи от това дали страните ще успеят до средата на века да постигнат целите за нулеви емисии.

Според резултатите от изследването е малко вероятно ръстът на температурите да се удържи под 2 градуса по Целзий дори и при съкращаване на вредните емисии в атмосферата. 

Изкуственият интелект изчислява, че при високи нива на замърсяване на атмосферата светът ще премине прага от два градуса по Целзий около 2050 г. При слабо замърсяване това ще се случи към 2054 г., прогнозират компютрите.

Според доклада за 2021 г. на Междуправителствения панел за климатичните промени на ООН повишението на средните температури с два градуса по Целзий при слабо замърсяване ще настъпи около 2090 г.
Антоанета Маркова/БТА