/ iStock
Италианската агенция за защита на данните съобщи днес, че след проверка чатботът "Чат Джи Пи Ти" на "ОупънЕйАй" е блокиран по подозрения за нарушаване на правилата за събиране на данни от приложението за изкуствен интелект, предадоха световните агенции.

Агенцията също така обвини "Чат Джи Пи Ти", който е финансово подкрепен от "Майкрософт", че не е проверил възрастта на своите потребители. Предполага се, че приложението е предназначено за хора на възраст над 13 години.

"ОупънЕйАй" към момента не е отговорила на молбата за коментар, изпратена по имейл.

След пускането си на пазара миналата година "Чат Джи Пи Ти" предизвика технологична мания, като накара конкурентите си да пуснат подобни продукти, а компаниите да интегрират него или сходни технологии в своите приложения и продукти.

Как надпреварата за инвестиции в изкуствен интелект създава „технологична безработица”

Италианската агенция твърди, че "липсва каквото и да е правно основание, което да оправдава масовото събиране и съхраняване на лични данни с цел "обучение" на алгоритмите, които са в основата на функционирането на платформата".

Според проучване на "Ю Би Ес", публикувано миналия месец, през януари, само два месеца след старта, тя е достигнала 100 милиона активни месечни потребители, което я прави най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята.

Тази седмица правоприлагащата агенция на Европейския съюз Европол предупреди за потенциалната злоупотреба с чатбота при опити за фишинг, дезинформация и киберпрестъпления, като добави към това опасения, вариращи от правни до етични въпроси.
Анелия Пенкова/БТА