Статия в „Business Insider“ разкрива нов и ужасяващ аспект на популярната програма за изкуствен интелект ChatGPT. Авторката Беатрис Нолан решава да използва чатбота на OpenAI, за да пише мотивационни писма за потенциални работни места, автоматизирайки една от най-сложните части от търсенето на работа. Академичните среди вече са обезпокоени от използването на софтуера от студентите за писане на реферати, а неназовани автори на развлекателни новинарски сайтове се притесняват от новинарски статии, написани изцяло от ИИ.

Експериментът на Нолан с ChatGPT започва с подаване на описания на длъжности и няколко изречения за професионален опит на програмата. Действителните мениджъри по наемане на работа за двете позиции, за които се кандидатства - асистент в социалните мрежи и служител в отдел "покупки" - прегледали писмата и споделили своите заключения. Един от експертите отговорил с думите: "Вероятно бихме помислили, че това е написано от истински кандидат, и бихме продължили с обаждане за проверка", което означава, че в тази ситуация генерираното от ИИ мотивационно писмо би могло да вкара кандидата в компанията.

Друг експерт по наемане на персонал заявил: "Вероятно бих изпратил кандидата за счетоводител на следващия кръг, за да мога да придобия по-добра представа за неговата личност по време на интервюто." Докато ChatGPT би спечелил интервю за една от горепосочените позиции, с позицията на асистент в социалните медии не се получило толкова добре, като и двамата експерти заявили, че в писмата липсва индивидуалност.

"Липсва личното отношение, при което научаваме за човешките преживявания на кандидата, анекдотични доказателства в подкрепа на уменията му и страстта към дадената работа", така експертът обобщил писмото за помощник в социалните медии.

Макар че първата позиция би спечелила на кандидата интервю на базата на писмата, генерирани от изкуствен интелект, след като процесът започне, изцяло от кандидата зависи да проведе добро интервю. И двамата експерти по наемане на работа предложили вместо да използват ChatGPT за писане на мотивационни писма, търсещите работа да използват софтуера за генериране на шаблони и след това да попълнят личната си информация.

Като продължение на оригиналната статия на“ Business Insider“, „Futurism“ направиха свой опит за мотивационно писмо, като този път то беше за позиция на асистент в социалните медии в San Francisco Giants.

Вторият път писмото вече беше развито, включвайки фразата "като фен на Giants през целия си живот", което демонстрира способността на ChatGPT да се учи. В допълнение, това трето писмо включва и обичайните за мотивационно писмо фрази с отметка като "силен отборен играч", "богат опит" и "умее да използва различни платформи за социални медии". Макар че последното писмо е леко подобрено в сравнение с първоначалните две, на генерираните от изкуствен интелект мотивационни писма, както и на филмите, генерирани от изкуствен интелект, обикновено им липсва индивидуалност. Исвен това в някакъв момент потенциалният работодател ще поиска интервю, което ще премахне всички предимства, които могат да бъдат предоставени от ИИ.

Евентуалната сингулярност, която ще доведе до изчезването на човешката раса, ще настъпи, в крайна сметка, бавно, но не и днес.