Чатбтовете с изкуствен интелект, като "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), имат и тъмна страна и са податливи на престъпни злоупотреби, предупреди Европол, цитирана от ДПА.

Европейската агенция за полицейско сътрудничество съобщи, че нейната Лаборатория за иновации е организирала работни групи във връзка с нарастващото обществено внимание към ChatGPT, за да проучи как престъпниците могат да злоупотребят с големи езикови модели (LLMs) (статистическо съпоставяне на вероятности за поредица от определен брой думи, което се използва в приложения за обработка на естествен език като разпознаване на говор, машинен превод, граматическо маркиране и извличане на информация бел. ред.) и да подпомогне на разследващите в тяхната работа.

Базираната в Хага Европол заяви, че се фокусира върху три основни области на престъпността, а именно измами и социално инженерство, дезинформация и киберпрестъпления.

Що се отнася до първата сфера, агенцията каза, че "способността на "ЧатДжиПиТи" да изготвя изключително реалистичен текст го прави полезен инструмент за фишинг атаки". Способността му да възпроизвежда езикови модели може да бъде използвана за имитация на стила на речта на определени хора или групи, обясни агенцията.

ChatGPT се отличава с бързина и мащабност при създаването на автентично звучащ текст", което го прави идеален модел за целите на пропагандата и дезинформацията, заяви Европол по повод втората проблемна област.

Във връзка с киберпрестъпността европейската агенция отбеляза, че ChatGPT е способен да напише код на редица езици за програмиране. "За потенциален престъпник с малко технически познания това е безценен ресурс за създаване на зловреден код", уточни Европол.
Симоен Томов/БТА