/ iStock/Getty Images
Специализирани програми, базирани на изкуствен интелект, разполагат с данни и статистика, свързани с разводите и може да се прави прогноза дали връзката между двама души е устойчива, или не, обработвайки допълнителни данни от тоналността на гласа или анкети с въпросници. Това каза "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова

"Изкуствения интелект има необятни способности и навлиза във всички области. Когато бяхме в пика на пандемията, аз ползвах това време, за да провеждам срещи и разговори с компании, които разработват изкуствен интелект. За да може да се анализират етическите въпроси, свързани с ИИ, трябва да се познават и чисто технологическите детайли ", посочи тя. 

Футурологът сподели, че в разговор с технически ръководител на компанията, разработваща изкуствен интелект, става ясно, че идеята им е да разбират човешките емоции по тоналността на гласа, без значение от езика, а от начинът по който звучи самият глас - дали е по-тънък, ускорен  или по-забавен. Тя посочи, че това е възможно да бъде приложимо в невромаркетинга, за да се види, когато потребител гледа сайт и бъде принуден да разговаря с чатбот каква тоналност ще употреби и дали ще бъде склонен да купи този продукт. Доц. д-р Мариана Тодорова добави, че може да се използва и за хора, които биха могли да бъдат уличени като терористи.

По думите й специалистите са пренесли тези принципи и могат да употребяват изкуствения интелект да анализира диалога между една двойка. Тя уточни, че тоналността на гласа “издава" какви емоции стоят между тези разговори и общуването като цяло.

Доц. д-р Тодорова твърди, че емоциите се научават, включително и тоналността, но на този етап сме още доста ясни и даваме възможност да бъдем разгадани по този начин чрез употреба на специфичен софтуер.

Освен този продукт съществува и друг алгоритъм, който представлява карта, съставена от психолози с около 52 въпроса и становища, свързани със взаимоотношения между двойките. Всички въпроси действат заедно с всички и се изграждат някакви зависимости. На базата на тези данни и тези, с които изкуственият интелект разполага като статистика от разводи, може да прави прогнози при тези различни комбинации дали връзката е устойчива или не. Разбира се, това са вероятностни статистки и не бива са бъдат абсолютизирани. Те обаче ни показват тенденция на масово навлизане на изкуствен интелект във всички човешки сфери.
Агенция "Фокус"