/ БГНЕС

Франция приветства готовността на Обединеното кралство да издаде нови лицензи за европейски рибари в британската част на Ламанша, но възнамерява да използва законови средства, за да принуди Лондон да се съобрази и да даде разрешение на всички подадени заявления. Това съобщи министърът по морските въпроси Аник Жирарден и държавния секретар на френското външно министерство Клеман Бон.

„Франция и Европейският съюз ще продължат да работят заедно, за да гарантират пълното прилагане на споразумението за търговия и сътрудничество“, предаде АФП. Длъжностните лица подчертаха, че проучват „всички възможни законови условия“ за всеки лиценз, „предоставяйки доказателства, които британците възнамеряват да анализират през следващите седмици“. Те посочиха, че "повече от 80 лиценза са издадени от миналата седмица насам", но Париж очаква още поне 80 допълнителни лиценза за френски рибари.

Френски рибари блокираха пристанища и тунела под Ламанша в спор с Великобритания

Към днешна дата Франция е постигнала 1027 такива разрешения.

Министерството на околната среда, храните и развитието на селските райони на Обединеното кралство обяви 23 допълнителни лиценза за френски риболовни кораби. Изявлението беше публикувано след разговори с европейския комисар по околната среда, океаните и рибарството Вирджиниус Синкевичус в петък. В комюникето се отбелязва, че "това приключва фазата на интензивни преговори за лицензиране".

В четвъртък Жирарден каза на изслушване във френския Сенат, че Париж възнамерява да поиска от Европейската комисия да организира среща на Съвета за партньорство, ако Лондон не издаде всички поискани разрешителни за риболов на френски рибари до 10 декември. Този орган, който е съвместно председателстван от ЕС и Обединеното кралство, трябва да преразгледа всеки отказ за всеки отделен случай и да реши дали Обединеното кралство спазва ангажиментите си за Брекзит.

Великобритания даде на Франция 48 часа, за да се откаже от изискванията за риболов

По-рано Франция обяви готовността си да наложи санкции срещу Обединеното кралство заради ескалиращия спор за риболовните лицензи. Това щеше да включва затягане на правилата за внос на стоки от Обединеното кралство и забрана за разтоварване на морски дарове от британски кораби в пристанищата на републиката.

Френският президент Еманюел Макрон обаче каза, че няма да налага санкции до края на преговорите.

БГНЕС