Великобритания предупреди Франция, че до 48 часа трябва да оттегли исканията си по спорния въпрос за риболова, като в противен случай ще предприеме законови действия по силата на споразумението за Брекзит, предаде Ройтерс.

"Французите отправиха напълно неразумни заплахи, включително към островите в Ламанша и към нашата риболовна промишленост, и трябва да оттеглят тези си заплахи, или ние ще задействаме механизмите, предвидени в търговското ни споразумение с ЕС", каза британската външна министърка Лиз Тръс за телевизия Sky News.

Седем войни, възникнали поради нелепи причини (ВИДЕО)

Тръс заяви, че французите са постъпили нечестно, че поведението им не отговаря на условията на търговската сделка и Лондон има право да предприеме действия и да иска компенсаторни мерки.

Борис Джонсън: Ще има промяна в британската икономика

На въпрос кога Париж трябва да направи нещо, британската външна министърка каза: "Въпросът трябва да бъде решен до 48 часа."

На 27 октомври Франция заяви, че е готова да наложи санкции на британската страна заради изострянето на спора за риболовните квоти. Париж твърди, че на френските рибари са издадени по-малко разрешителни за риболов във водите на остров Джърси, отколкото са искали. Париж заплаши, че от 2 ноември ще наложи санкции на Лондон, ако не бъде променена политиката в областта на риболова
БТА