/ БТА
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън каза, че променя посоката на британската икономика и ще я отдалечи от модела, при който тя разчиташе на внос на "евтина работна ръка".

"Сега започваме промяна в посоката, която отдавна трябваше да се случи в британската икономика", каза Джонсън. 

"Няма да се връщаме към същия стар неработещ модел с ниски заплати, нисък растеж, ниски квалификации и ниска продуктивност - всичко това досега бе възможно и подпомагано от неконтролируема миграция", каза той.

В речта си Джонсън обеща да промени радикално облика на страната и отново демонстрира своя голям оптимизъм по всички въпроси. Той се фокусира основно върху успехите на консерваторите.

В словото си в последния ден на конгреса на консерваторите Джонсън изтъкна постиженията на властите във ваксинационната кампания срещу коронавируса и отправи критики срещу лейбъристката партия. Той също така обрисува бъдещето на Великобритания след COVID-19 и Брекзит и подчера, че това е възможност за промяна.

"Ще използваме свободите, дадени ни от Брекзит, за да правим нещата различно", обеща Джонсън.

"Отговорът на настоящото напрежение и натиск, които са основно функция на растежа и икономическото съживяване, не е постигането на същото старо ниво на неконтролируема имиграция с цел запазване на заплатите ниски. Отговорът е контрол върху имиграцията, което ще позволи на талантливи хора да дойдат в тази страна, но няма да позволи имиграцията да се използва като извинение за това, че не са били правени инвестиции в компетенции и познанията, в оборудване, технология и предприятия", заяви още Борис Джонсън.
 
БТА