/ Пресцентър, МВнР
Екатерина Захариева и Майк Помпео препотвърдиха стратегическото партньорство между България и САЩ
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и държавният секретар на САЩ Майк Помпео обсъдиха позитивното развитие в отношенията между двете страни и препотвърдиха техния стратегическия характер, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.
 
Колко българи печелят "Зелена карта" за САЩ всяка година?

"Срещата беше отлична възможност да препотвърдим стратегическото си партньорство и отличните контакти между двете страни", коментира министър Захариева пред журналисти след края на срещата. Българският вицепремиер и държавният секретар на САЩ разговаряха във Вашингтон, където министър Захариева е на посещение по покана на Майк Помпео.
 

Пресцентър, МВнР


Сред основните теми на разговора бе въпросът за включване на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания. "САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата", заяви министър Захариева. "Разбира се, ние също полагаме усилия, като в тясно сътрудничество с посолството на САЩ в София информираме българските граждани за условията, на които трябва да отговарят, за да получат виза", допълни тя.
 
Партньор без брак ви изхвърля от лотарията за „зелена карта“

Българският вицепремиер постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита. "САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България", припомни тя. "Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба", посочи министърът.
 

Пресцентър, МВнР


Тя сподели получената от държавния секретар Помпео висока оценка за първото българско Председателство на Съвета на ЕС. Събеседниците обсъдиха също и стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.