Щайнмайер настоя пред Кадафи за освобождаване на медиците ни
Щайнмайер настоя пред Кадафи за освобождаване на медиците ни / netinfo

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер потвърди на среща с либийския ръководител Муамар Кадафи в Триполи интереса на Берлин към по-тясно сътрудничество с Либия, предаде ДПА. Либия е първата спирка от африканската обиколка на германския първи дипломат.

Европа отбелязва големите промени, настъпващи в Либия, каза Щайнмайер на срещата с Кадафи в резиденцията "Баб ел-Азизия" в Триполи. До последния момент не бе ясно дали Кадафи ще го приеме.

Германският външен министър подчерта, че посещението му е част от подготовката на Германия за председателството на ЕС през първите шест месеца на 2007 г.

Германският първи дипломат е в Либия за Деветия германско-либийски икономически форум в Бенгази. Там той посети здравен център за инфекциозни болести и смущения на имунната система и дари от името на германското правителство чек за 100 000 евро.

Министърът настоя за освобождаване на българските медицински сестри и палестинския лекар, които от 1999 г. са в затвора по обвинения в умишлено заразяване със СПИН на либийски деца.