Шпионският скандал няма да засегне отношенията между Испания и Русия
Шпионският скандал няма да засегне отношенията между Испания и Русия / netinfo

Арестуването на испански двоен агент, заподозрян за шпионаж в полза на Русия, не се очаква да се отрази значително на отношенията между Мадрид и Москва, съобщи ДПА.

Правителството не смята да изпраща протестна нота до руския посланик, тъй като няма "достатъчно основания" за това, заяви говорител на испанското външно министерство, цитиран от местния печат.

Осведомени източници посочиха, че бившият служител в Националния разузнавателен център /НРЦ/Роберто Флорес Гарсия е шпионирал за Русия, макар че руското посолство в Мадрид отрича Москва да има нещо общо с арестуването му, което бе оповестено вчера.

Двойните агенти са част от "правилата на играта в шпионския свят", заяви испански дипломатически източник. Премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро не смята да се отказва от визитата си в Москва, планирана за септември.

Флорес продавал информация за организационната структура и начин на работа на НРЦ, както и имената на десетки негови служители от 2001 до 2004 година, заяви директорът на разузнавателната служба Алберто Саис. Той не назова страната, купувала тази информация, но според испански медии Флорес бил поискал да бъде преместен в отдел на НРЦ, занимаващ се с Русия. Директорът увери, че Флорес е навредил незначително на службата и не е засегнал сигурността на Испания, ЕС или НАТО.