/ БГНЕС
Американският журналист Майкъл Д'Антонио е биограф и носител на Пулицър, прекарал много време с Доналд Тръмп, докато пише две книги за него. Последната му работа е публикувана през 2020 г. и е озаглавена „Сериозни престъпления: корупция, безнаказаност и импийчмънт на Доналд Тръмп“. Д'Антонио говори пред „Дойче Веле“ за това как си представя бъдещето на Тръмп, след като напусне поста през януари 2021 г.

„Дойче Веле“: Какво очаква Доналд Тръмп, когато напусне Белия дом?

Ясно е, че от ранна възраст и говоря за 60-те години на миналия век, Доналд Тръмп се интересува най-много от това да бъде шоумен. Да, вярно е, че той е построил няколко небостъргача и притежава голф игрища, но по-голямата част от доходите му от 2000 г. насам са от телевизионни развлекателни програми. Когато го видим толкова ентусиазиран по време на кампанията и енергичните му намеси, е съвсем очевидно какво иска да направи. Предполагам, че ще го гледаме постоянно по телевизията. Вероятно ще бъде частичен или пълен собственик на някаква новинарска мрежа.

Ако вземем предвид, че 70 милиона души са гласували за него, дори това да представлява само 30 милиона домакинства, ако всяко от тях се абонира за долар на месец, вече можем да добием добра представа за доходите, които биха могли да генерират. Той би наел децата си и със сигурност половината от кабинета си. Иванка Тръмп може да има шоу, наречено „Прекрасна като мен“. Възможностите са безкрайни. Най-добрият начин да си го представите е като измислите възможно най-нелепата концепция и това ще ни доближи до прогнозата какъв ще бъде продуктът на неговите бъдещи усилия. Бих се изненадал много, ако до 21 януари 2021 г. вече не сме потопени в медийна компания от този тип.

„Дойче Веле“: А какво ще кажете за съществуващата марка „Тръмп“? Неговите хотели, голф игрища и др

Интересно е да се мисли, че бизнесът с недвижими имоти и хотелиерството може да отстъпи като интерес за семейство Тръмп. Това са много трудни бизнеси. Марката е компрометирана в луксозното царство, а те нямат имоти в другия край на пазара. Затова си представям, че биха могли да продадат това, което все още имат.

„Дойче Веле“: Дали Тръмп би приел провала на хотелите си?

Предполагам, че би намерил начин да го обясни: "Тези ужасни хора ме съсипаха, както и всички усилия, които положих за тези общности. Помогнах да върна Ню Йорк и да съживя Вашингтон" Той ще си припише заслуги за всичко, с изключение на това, че слънцето изгрява всеки ден и накрая ще каже: „Те се отнасяха много лошо с мен“. Това е фантазия, но емоционално резонира с неговите последователи, които се чувстват по същия начин.
„Дойче Веле“: Какво може да побере президентската библиотека на Тръмп? (Президентските библиотеки архивират документи и предмети на президенти и техните администрации с цел публично проучване и дебат – бел. ред.).

Това е наистина интересен въпрос, защото тези музеи са склонни да се превърнат в изследователски центрове, а комитетите, които ги управляват се стремят да ги имат като консултативни центрове. Така че си представям, че президентската библиотека на Тръмп ще се превърне в изследователски център, посветен на неуспешното президентство и флирта на Америка с авторитаризма. Но може би не веднага, а много след напускането на Тръмп. Наистина не знам какво може да се сложи в музей или библиотека, посветени на Доналд Тръмп.

„Дойче Веле“: До каква степен съдебните дела и криминалните разследвания излагат Тръмп на риск?

Тръмп е законен Худини през целия си живот. Той е успявал да се измъкне от съдебни производства и да плати възможно най-малко за сключените сделки, когато е бил хванат. А финансите му са толкова загадъчни, че е трудно да определите кое е важно за него и кое не е. Той се бори за изненадващо малки суми пари, а вие мислите, че той иска 10 милиарда долара.

„Дойче Веле“: Ще се опита ли отново да се кандидатира срещу Байдън на президентските избори през 2024 г.?

Мисля, че може да реши, че има повече власт извън Вашингтон, отколкото да се върне там. Егото му може да го накара да обмисли възможността, но не мисля, че ще го направи. Може да е по-щастливи в студио, да прави публични изяви и да изгражда собствена платформа, която да оцелее и да даде на децата си позиции с голямо влияние и присъствие.
БГНЕС