/ БГНЕС
Германският канцлер Олаф Шолц смята, че конфликтът в Украйна може да се проточи няколко години. Той изрази това мнение по време на конференцията „Der F.A.Z.-Kongress 2023”.

"Ще направим всичко възможно, за да продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Може да се случи така, че този конфликт да се проточи две, три, четири години... Това ще бъде изпитание за всички нас", каза Шолц.

Според него, когато става въпрос за държавните граници, Москва не може да се позовава на предишните международни споразумения, които вече не са валидни.

"Украйна не трябва да губи. Не може да има мир, диктуван от Русия", заключи Шолц.

В същото време Киев не е готов да приеме подобна прогноза за продължителността на конфликта. Андрий Мелник, бившият посланик на Украйна в Берлин, заяви по време на същата конференция, че властите в Киев се надяват да постигнат мир още през 2023 г.

По-рано Руслан Стефанчук, председателят на Върховната рада на Украйна, беше заявил необходимостта от бърза победа. "Не сме в състояние да се борим до пълно изтощение", каза той в интервю за „The Times”.