/ GettyImages
Германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски призоваха за удължаване на срока на действие на знакова сделка, която позволява на украинското зърно да достига до световния пазар и която скоро изтича, предаде АФП.

В телефонен разговор двамата лидери "призоваха за удължаване на срока на действие на зърненото споразумение под егидата на ООН след 17 юли", се казва в изявление на говорителя на канцлера Щефен Хебестрит.

Сделката, сключена с посредничеството на ООН преди една година и подновявана неколкократно оттогава насам, "спомага за подобряване на продоволствената ситуация в света", добави той.

Испанският премиер обеща 55 милиона евро помощ за Украйна

Загрижеността за сделката нарасна, след като миналия месец руският президент Владимир Путин заяви, че "мисли" за излизане от споразумението.

Байдън: Руското решение за спиране на зърнената сделка с Украйна е възмутително

Москва многократно е заплашвала да се оттегли от споразумението, което осигурява безопасно преминаване на украинското зърно, изнасяно през Черно море, и иска гаранции за износа на руски торове.

Паралелно споразумение между Москва и ООН има за цел да улесни износа на руски храни и торове, които са освободени от западните санкции, наложени на Москва, но Русия твърди, че това споразумение не се спазва.

По-рано пратеникът на Русия в ООН в Женева заяви, че в момента няма основания за запазване на "статуквото" на споразумението.