коронавирус симптоми
коронавирус симптоми / iStock/Getty Images
Британски учени анализираха данните от мобилното приложение за проследяване на симптомите на COVID-19 и установиха, че има шест различни варианта на болестта, причинявана от новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

Изследователи от "Кингс колидж" в Лондон установиха ,че тези шест варианта на болестта се характеризират с определен набор от различни симптоми и са свързани с нивото на острота на инфекцията, включително с евентуалната необходимост пациентите да получават помощ, за да дишат.

Находката ще помогне на лекарите да прогнозират кои пациенти с COVID-19 са изложени на най-висок риск и вероятно ще се нуждаят от болнично лечение при следваща вълна на заразата.

Откриха нов симптом на коронавируса

"Ако можете да прогнозирате кои хора ще се нуждаят от помощ на петия ден, ще имате достатъчно време да се погрижите за тях, да наблюдавате нивата на кислород в кръвта и на кръвната захар и да гарантирате, че са достатъчно хидратирани", казва д-р Клеър Стийвс, съавтор на изследването.

Освен кашлица, треска и загуба на обоняние, често изтъквани като трите ключови симптома за Ковид-19, данните от приложението показват и други симптоми като главоболие, мускулни болки, умора, диария, объркване, загуба на апетит и недостиг на въздух.

Развитието на болестта също варира значително - от леки, грипоподобни симптоми или обрив до остри симптоми и смърт.

Резултатите от изследването бяха огласени, но все още не са оценени от независими експерти. Според авторите му симптомите в шестте варианта на болестта се групират така - грипоподобни без треска, които включват главоболие, загуба на обоняние, мускулни болки, кашлица, възпалено гърло, болка в гърдите, липса на повишена температура; грипоподобни симптоми с температура - с главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, диария, възпалено гърло, болки в гърдите, без кашлица; стомашно-чревни - с главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, диария, възпалено гърло, болки в гърдите, без кашлица.

Следват по-острите варианти на болестта.

Ниво едно на тежка форма, умора - симптомите са главоболие, загуба на обоняние, кашлица, треска, промяна на гласа, болка в гърдите, умора.

Ниво две на тежка форма, объркване - главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, треска, промяна в гласа, възпалено гърло, болка в гърдите, умора, объркване, мускулни болки.

Ниво три на тежка форма, коремни и дихателни проблеми - главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, кашлица, треска, промяна на гласа, възпалено гърло, болка в гърдите, умора, объркване, мускулни болки, недостиг на въздух, диария, коремна болка.

Пациенти с последните три изброени варианта на болестта е по-вероятно да се нуждаят от болнично лечение и от помощ при дишане, казват учените. 
БТА