/ БГНЕС
Шест румънски плавателни съда, които са се намирали в украинското пристанище Рени, са прекосили спешно река Дунав към румънския бряг, след като Русия атакува зоната с дронове, съобщава в. "Адевърул".

Атаката с дронове беше извършена на около 25 километра от румънския гард Галац, отбелязва изданието. Според директора на Пристанищната администрация в Галац Владуц Брънза след момента на експлозиите в пристанище Рени шест румънски плавателни съда са поиска разрешение да прекосят Дунав към румънския бряг. Корабите не са понесли щети.

"Тази нощ, след като бяха получени информациите в пристанищното управление, се опитахме да намалим риска при преминаване на зоната. Корабоплаването не беше спряно. Имаше кораби под румънски флаг, които поискаха да напуснат пристанището, за да гарантират сигурността си. Става дума за шест румънски кораба", посочи той.

По думите му в румънската част на Дунав не са наложени ограничения за движението. 

След руски атаки с дронове: Унищожен е хангар със зърно в пристанището на украински град


"Нормално е всеки проблем от този род да предизвиква емоции. Не можеш да знаеш как ще се развие подобно нещо. С подобни проблеми не се сблъскваме често. Но се изисква хладнокръвие и да продължим напред", посочи още директорът на Пристанищната администрация в Галац Владуц Брънза.

През изминалата нощ руснаците атакуваха с дронове Шехед-136 в Одеска област, напомня вестникът. Мишена на дроновете беше пристанищната инфраструктура на река Дунав. Три дрона бяха унищожени от украинските сили за противовъздушна отбрана. Публикуваните в социалните мрежи кадри показват серия от експлозии в пристанище Рени, както и противовъздушни системи, които стрелят срещу обекти, които се предполага, че са дронове камикадзе.
Ваня Накова/БТА