Шефката на контраразузнаването в Берлин подаде оставка заради унищожени досиета за неонацисти
Шефката на контраразузнаването в Берлин подаде оставка заради унищожени досиета за неонацисти / снимка: Reuters, архив

Ръководителката на контраразузнаването в германската провинция Берлин Клаудия Шмид подаде оставка след критики срещу службата й заради унищожаването на досиета за неонацистка групировка, предаде ДПА.

Това е поредната оставка на високопоставен служител, откакто миналата година се разбра, че неонацистка терористична групировка - заподозряна, че стои зад седемгодишна серия от убийства на турски и гръцки имигранти - е убягнала от полезрението на разузнавателните служби.

Шмид, която ръководеше наблюдението на неонацистите, левите и ислямистките екстремисти в столицата, беше критикувана, защото нейни служители това лято унищожили досиетата на "Кръв и чест" - крайнодясно движение, което прави неонацистка рокмузика.

Оттеглянето й беше обявено от министъра на вътрешните работи на Берлин Франк Хенкел, който вчера заяви, че досиетата може да са съдържали доказателства за това как други неонацисти са подкрепяли тримата членове на "Националсоциалистически ъндърграунд", замесени в убийствата на деветима имигранти, предава БТА.

Двама от тях се самоубиха през ноември 2011 г., а единствената оцеляла, Беате Цшепе, миналата седмица беше обвинена в убийство.

Според Шмид досиетата на "Кръв и чест" са били унищожени по погрешка, а не от някакво желание да се прикриват факти. Сред другите служители, които се оттеглиха, за да поемат отговорност за загубата на важни досиета, е бивш ръководител на федералното контраразузнаване, отбелязва ДПА.