„Шарли ебдо ще направи допечатка на броя си с карикатурите на Мохамед
„Шарли ебдо ще направи допечатка на броя си с карикатурите на Мохамед / sxc.hu

Френският сатиричен седмичник "Шарли ебдо" ще пусне в петък допечатка на скандалния си брой с карикатурите на ислямския пророк Мохамед, съобщи главният редактор Стефан Шарбоние-Шарб, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

"Обичайният ни тираж от 75 хиляди бройки се разпродаде изцяло. Затова решихме да направим допечатка, така че в петък "Шарли ебдо" отново ще се появи по вестникарските будки", каза френският журналист и карикатурист.

Темата на карикатурите в този брой беше американският антиислямски филм "Невинността на мюсюлманите", който осмива пророка Мохамед. Те са в рубриката "Фундаментализъм" под заглавие "Мохамед устрои цирк". В две от карикатурите пророкът е изобразен гол.

Шарб заяви, че той и колегите му от вестника уважават чувствата на вярващите. "Когато критикуваме фундаменталистите, нямаме предвид вярващите. Направихме карикатура на пророка доколкото искахме да осмеем насочения против мюсюлманите филм", поясни той.

Шарб подчерта, че живее "по френските закони, а не по догмите на Корана".

"Във Франция може да се рисуват карикатури на всеки. Мога да изобразя шеговито и Мохамед, и Карл Маркс", заяви той.

Това не е първият път, когато "Шарли ебдо" публикува карикатури на пророка Мохамед. Подобни рисунки вестникът е публикувал през 2006 и 2011 г.