/ iStock/Getty Images
Руските власти обмислят реципрочни мерки
Министерството на външните работи на Република Северна Македония обяви един дипломат от руското посолство за персона нон грата и той трябва да напусне страната в срок от седем дни, съобщи Макфакс.

Както съобщи министерството на външните работи на Република Северна Македония, на 14 май е бил повикан посланикът на Руската федерация в Скопие и му е била връчена нота, с която се налага руският дипломат да напусне страната.

Русия гони румънски дипломат

Министерството подчерта, че решението е взето в съгласие с член 9 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Засега няма информация за причините за решението.

Асошиейтед прес коментира, че руският дипломат е изгонен по член 9 на Виенската конвенция, който позволява приемащата страна да обяви дипломат за персона нон грата, без да дава обяснение за причините.

Русия ограничава персонала на посолствата на страни, които не са приятелски настроени

Говорителката на руското посолство в Скорие Екатерина Акопян потвърди, че дипломатът, самоличността на когото не е оповестена, е бил обявен за персона нон грата и каза, че руските власти обмислят реципрочни мерки. Тя не уточни дали изгоненият дипломат вече е напуснал Северна Македония.

Това е вторият случай, в който Северна Македония гони руски дипломат. През март 2018 г. същата мярка беше приложена по отношение на неназован руски дипломат. Тогава Скопие се позова на въпроси, свързани със сигурността, и на солидарност с Великобритания заради отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал в Обединеното кралство, за което Лондон обвини Русия.
БТА