Северна Корея отбелязва годишнината от смъртта на великия вожд Ким Ир Сен
Северна Корея отбелязва годишнината от смъртта на великия вожд Ким Ир Сен / netinfo

Севернокорейците отбелязват в национален мащаб 13-ата годишнина от кончината на бившия държавен глава и основател на КНДР Ким Ир Сен, предаде ИТАР-ТАСС.

От ранна сутрин тълпи се стичат към най-известния паметник на "великия вожд" - гигантската медна статуя на Ким Ир Сен в центъра на Пхенян. Строени пред монумента, ученици и студенти с парадна униформа и граждани от всички възрасти със строги костюми трикратно се покланят и под звуците на тържествена музика поднасят цветя.

Хиляди корейци се събраха в Кимсусанския мемориален комплекс - бившата резиденция на вожда, превърната след смъртта му в мавзолей. В "Залата на скръбта" екскурзоводи, облечени с народни носии, разказват на посетителите за печалния ден, когато "целият народ плака с кървави сълзи", а "земното кълбо сякаш бе станало безтегловно" в сравнение с бремето на загубата.

Многобройните паметници и поставените в градовете мозаечни пана, изобразяващи "Слънцето на нацията", осъмнаха украсени с безбройни кошници с цветя. В севернокорейската столица се състояха събрания и концерти по повод датата, съдбоносна за КНДР, продължава агенцията.

Вечерта в центъра на Пхенян е предвидено да светнат неонови лозунги в прослава на вожда и партията. Темата за "безсмъртните заслуги на родоначалника на социалистическа Корея" и "безпределната му обич и близост до народа" изпълва изцяло местния печат.

За историческото значение на личността на Ким Ир Сен постоянно напомнят не само портретите по сградите на държавните учреждения, не само каменните "стели на безсмъртието" с надписа "Великият вожд е винаги с нас", които се извисяват навред в страната. Според конституцията на КНДР Ким Ир Сен е "вечен президент" на народната република, припомня ИТАР-ТАСС.