/ БГНЕС, архив
Северна Корея заобикаля най-тежките санкции, наложени й от ООН, като използва посредници или фирми фантоми, за да продължи да търгува с някои страни, главно с Малайзия и Китай. Това се посочва в доклад на ООН, цитиран от АФП.

ООН остро осъди последните ракетни изпитания на Пхенян

В доклада от сто страници се казва, че двата ядрени опити и 26-те ракетни изпитания, извършени от Северна Корея миналата година, са позволили на Пхенян да придобие базови технологии за разработване на ядрени оръжия и всичко показва, че това ще продължи.

Сеул: Северна Корея не е достойна за член на ООН

Съветът за сигурност на ООН прие две резолюции за санкции срещу Северна Корея, които забраняват износа на руда за страната и ограничават банковите операции, но тяхното изпълнение от държавите членки на ООН "продължава да е недостатъчно и твърде непоследователно".

Пхенян на крачка от създаването на ядрена бойна глава?

Северна Корея "заобикаля санкциите върху търговията със забранени стоки" чрез все по-сложни и широкообхватни техники за избягването им, се уточнява в доклада, внесен в Съвета за сигурност миналата седмица. Тези нови санкции са предназначени да лишат комунистическия режим на Ким Чен-ун от приходи, от които се нуждае за финансирането на оръжейните си програми, които според ООН заплашват световната сигурност.

Само 76 от общо 192 страни са предали на ООН мерките, които са взели в изпълнение на санкциите, които са задължителни.
БТА