/ БГНЕС, архив
Северна Корея е изстреляла балистична ракета със среден обсег към Японско море на изток, предаде Ройтерс. Ракетата, изстреляна от Северна Корея, е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония, заяви пред репортери главният секретар на правителството в Токио Йошихиде Суга, предаде Асошиейтед прес.

Южнокорейският генерален щаб съобщи, че ракетата е била изстреляна от базата Бангхьон в провинция Пхьонан-Пукто, откъдето са били осъществени изпитанията на ракетата с междинен обсег "Мусудан" на 15 и 20 октомври.
 
САЩ придвижват радари към Аляска в отговор на планове на Северна Корея

Балистичната ракета, изстреляна от Северна Корея, е прелетяла около 500 км, съобщиха военните в Сеул, като осъдиха изстрелването като демонстрация на сила пред твърдата позиция на американската администрация на президента Доналд Тръмп спрямо Пхенян.
 
Ракетата, изстреляна от Северна Корея, е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония, заяви пред репортери главният секретар на правителството в Токио Йошихиде Суга, предаде Асошиейтед прес.

Американски служители: Северна Корея се готви да изстреля ракета със среден обсег

Според съобщение на южнокорейската агенция Йонхап японското правителство е потвърдило, че ракетата е паднала в морето между Корейския полуостров и Япония и не е стигнала до японската изключителна икономическа зона.


Никакви щети за Япония не са регистрирани, заяви той, но подчерта, че това е сериозен проблем от гледна точка на сигурността на полетите и навигацията в района и грубо нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.


"Повтарящите се севернокорейски провокации са съвършено недопустими. Ние изразяваме решителен протест", заяви Суга, цитиран от ТАСС.

До 2020 г. балистичните ракети на Пхенян ще могат да стигат до САЩ

В отговор на ракетния опит Южна Корея свика тази сутрин заседание на Съвета за национална сигурност в Синия дом, председателствано от президентския съветник за националната сигурност Ким Кван-джин.
БТА, БГНЕС