Северна Корея не е достойна да бъде член на ООН е оценката на южнокорейския външен министър Юн Бьон Се, изразена на сесията на Общото събрание на световната организация в Ню Йорк.

"Северна Корея е сериен нарушител на Устава на ООН, демонстративно пренебрегвайки своите задължения, по-специално, безпрекословно да изпълнява решенията на Съвета за сигурност", каза дипломат № 1 на Сеул.

"Поради това напоследък сериозно се замислихме достойна ли е Северна Корея да бъде член на организация, застъпваща се за мир", уточни той. Според Юн Бьон Се с действията си Пхенян "подкопава авторитета на Общото събрание и на Съвета за сигурност на ООН".

Южна Корея готви нови санкции срещу Пхенян

Освен това министърът призова Съвета за сигурност на ООН да въведе още санкции срещу Пхенян и да разшири обхвата на резолюция 2270, която беше приета единодушно на 2 март. В съответствие с нея сега е ограничен износът от Северна Корея на въглища, желязо, злато, желязна руда, титан и редки природни изкопаеми, защото придобитите така средства Пхенян инвестира в ядрената си оръжейна програма.

Пхенян на крачка от създаването на ядрена бойна глава?

В експортната листа на Пхенян голям дял имат месните продукти (до 25%), женшен и различно промишлено оборудване. До налагането на санкциите Северна Корея печелеше по около 1 млрд. долара годишно от износ на въглища и поне 200 млн. - на желязна руда.

На 9 септември Пхенян извърши петия си подземен ядрен опит, който е най-мощният в досегашната история на развитието на севернокорейската ядрена оръжейна програма.

Източник: БГНЕС