Северен Израел бе обстрелян с ракети
Северен Израел бе обстрелян с ракети / снимка: Reuters, архив

Ракети, изстреляни от Южен Ливан, експлодираха в Северен Израел. Жертви няма, съобщи израелската армия в комюнике, цитирано от Франс прес. Израелските войски отвърнали с атака в сектора, откъдето били изстреляни ракетите. В документа обаче не се посочвали подробности.

"Израелската армия смята станалото за тежък инцидент; според нея, избягването на подобни обстрели е отговорност на ливанското правителство и армията на Ливан", се казва в комюникето.

Според израелското национално радио, на територията на страната са паднали 4 ракети - едни причинили незначителни щети, други не избухнали. Израелската артилерия отвърнала с изстрели по Южен Ливан. Жителите на Северен Израел не бяха приканени да се укрият в убежищата, отбелязва АФП.

Междувременно неизвестната досега групировка "Бригади на Абдула Азам" пое отговорност за ракетното нападение от Южен Ливан срещу Израел, съобщи ливански уебсайт, цитиран от ДПА. "С Божията воля една от нашите ракети успя да порази селище на ционисткия враг в Северна Палестина от Южен Ливан", се казва в съобщението на групировката, изпратено до ливанския уебсайт "Ел Нашра". Всички ракети са попаднали в целта, се уточнява в съобщението.

Абдула Азам е много влиятелен палестински теолог сунит, който проповядва за "отбранителен джихад" на мюсюлманите. Той е известен и с това, че е бил учител и наставник на Осама бин Ладен, когото убедил да отиде в Афганистан, за да помогне на тамошния джихад, предаде ДПА.

ИТАР-ТАСС допълва, че Абдула Азам е бил застрелян през 1989 г. в Пакистан. Според агенцията названието на групировката, изстреляла тази нощ четири ракети по Израел, е "Бригади на Абдула Азам в Сирия и Египет". Същата групировка, базирана в Ливан, е поемала отговорност за неотдавнашните експлозии по газопровод от египетския град Ел Ариш до Израел и Йордания.