/ БГНЕС
Южнокорейският външен министър Пак Джин каза, че Северна Корея е завършила подготовката за нов ядрен опит, и че само политическо решение на ръководството на страната може да предотврати извършването му, предаде Асошиейтед прес.

След преговорите си с американския държавен секретар Антъни Блинкън във Вашингтон Пак каза, че Северът ще плати цена, ако извърши такъв опит.

"Северна Корея завърши подготовката за още един ядрен опит и смятам, че остава да бъде взето само политическо решение", каза южнокорейският първи дипломат.

"Ако Северна Корея извърши още един ядрен опит, смятам, че това само ще засили нашето възпиране, а също и международните санкции", каза Пак и допълни: "Северна Корея трябва да размисли и да вземе правилното решение". Министърът призова Китай да убеди Пхенян да не подновява ядрените опити.

САЩ ще продължат да оказват натиск върху Северна Корея докато тя не промени курса си, каза от своя страна Антъни Блинкън.

Той отбеляза, че САЩ остават отворени за диалог със Северна Корея, но Пхенян игнорира призивите им и вместо това тества ракети и прави подготовка за подновяване на ядрените си опити, последният от които е извършен през 2017 г.

"Докато режимът в Пхенян не промени курса си, ще продължим да оказваме натиск", каза пред журналисти Блинкън, имайки предвид международните санкции срещу Северна Корея.
БТА