Сесилия Саркози
Сесилия Саркози / снимка: Sofia Photo Agency
Първата дама на Франция, съпругата на президента Никола Саркози - Сесилия Саркози, е родена на 12 ноември 1957 година в Булон-Биянкур, Франция.

Рожденото й име е Сесилия Мария Сара Изабел Сиганер. Баща й Андре Сиганер е от румънско-ромски и руско-еврейски произход. Той се премества от Одеса в Париж. Майка й Тересита (Диана) Албенис де Суерт е от испанско-белгийски произход и е дъщеря на Алфонсо Албенис Хордана, испански дипломат. Дядо й е известният испански композитор Исак Албенис и Паскуал.

Сесилия Саркози има трима по-големи братя: Патрик, който работи в НАСА, Кристиан - бизнес консултант, и Иван Антоан - директор по продажбите на "Мовистар" в Перу. Като дете Сесилия има сърдечни проблеми и на 13-годишна възраст претърпява сърдечна операция.

Сесилия учи 13 години във френско религиозно учебно заведение - "Сестрите от Любек". Следва право в Парижкия университет "Пантеон-Аса", но не го завършва и става парламентарен асистент на сенатора от демократичната левица Рене Тузе. Омъжва се за популярния френски телевизионен водещ Жак Мартен на 10 август 1984 година. Гражданският им брак се регистрира в Ньой от тогавашния кмет Никола Саркози. Семейство Мартен имат две дъщери - Жудит Мартен, родена на 22 август 1984 година, и Жана-Мари Мартен, родена на 8 юни 1987 година. На 23 октомври 1996 година Сесилия сключва брак с Никола Саркози в Ньой. На 28 април 1997 година тя ражда сина си Луи.

През 2004 година, когато Никола Саркози е министър на икономиката, финансите и индустрията, Сесилия става негов технически съветник. На 6 май 2007 година Никола Саркози е избран за президент и Сесилия става първа дама на Франция.

На 26 април 2007 година, по време на кампанията между първия и втория тур на изборите, Никола Саркози обещава да направи свой приоритет освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия, ако бъде избран за президент. На 6 май в първата си реч като държавен глава новият френски президент заяви: "Франция няма да изостави жените, обречени да носят бурка, няма да изостави Ингрид Бетанкур и българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия".

На 12-13 юли 2007 година първата дама на Франция Сесилия Саркози посещава Либия заедно с главния секретар на френското посолство Клод Геан. Това е първата й публична проява на международната сцена като първа дама на Франция и има предимно хуманитарен характер. По време на посещението си се среща с ръководителя на Либия полк. Муамар Кадафи, с осъдените на смърт български медици, както и с представители на семействата на заразените със СПИН либийски деца. Сесилия Саркози заяви, че е изпратена от президента на Франция като майка, за да изрази подкрепата на страната си за болните деца.

На 22 юли 2007 година отново пристига в Триполи заедно с главния секретар на френското президентство Клод Геан с основна цел да ускори освобождаването на медиците. По същото време в Триполи пристига и еврокомисарят по външните отношения и европейската политика на добросъседство Бенита Фереро-Валднер.

На 23 юли 2007 година в разговор по телефона с либийския държавен глава Муамар Кадафи президентът на Франция Саркози му напомня, че условие за неговото посещение в Либия е връщането на медиците в България. На 24 юли Сесилия Саркози и Бенита Фереро-Валднер придружават на борда на френски самолет освободените пет български медицински сестри и лекаря Ашраф до България.

Източник: БТА