Серия от взривове разтърсиха в петък сутринта туристически райони на Тайланд - остров Пукет, град Сурат Тани и курортния град Хуа Хин.

Една жена е убита при взрива в курорта Хуа Хин, десетки са ранени, сред които и чужденци. ДПА съобщава за 22 ранени.

Двете малки бомби са били скрити в сандъчета за цветя на улица с множество барове.

Курортът Хуа Хин се намира на 198 км южно от столицата Банкок. Кметството разпореди всички места за развлечения да бъдат затворени и призова хората да се върнат по домовете си или да намерят подслон.

Още две експлозии избухнаха в тайландския курорт Хуа Хин

Нападението може да е опит да се злепостави управляващата хунта, поела властта преди две години, отбелязва АП. В сряда вечерта премиерът ген. Прают Чан-оча се похвали, че е донесъл стабилност в Тайланд след период на размирици.

Освен това кралицата и кралят имат летен дворец в Хуа Хин. Управляващата хунта определи защитата на монархията за свой приоритет, особено предвид притесненията около процеса на наследяване на 88-годишния крал Пумипон Адулядет, най-дълго управлявалият монарх в света.

На остров Пукет бе обезвредено взривно устройство, заложено на един от плажовете. Преди това прогърмяха няколко взрива както на Пукет, така и в Сурат Тани.

Четирима са убитите при серията бомбени атаки за последните 24 часа в Тайланд.

Серия от взривове в туристически райони на Тайланд (ВИДЕО)
netinfo

По-рано вчера в тайландската провинция Транг избухна друга бомбена експлозия, отнела живота на един човек и ранила шестима. Не е ясно дали тя е свързана с нападението в Хуа Хин.

В южната част на Тайланд, близо до провинция Транг, от години има конфликт с ниска интензивност срещу мюсюлмански сепаратисти, причинил смъртта на над 5000 души от 2004 г. насам, припомня АП.

Серия от взривове в туристически райони на Тайланд (ВИДЕО)
netinfo

Нападенията бяха извършени ден преди дългия уикенд, в който се празнува рождения ден на тайландската кралица, когато в страната се отбелязва и празника за Деня на майката. В този период много тайландци се връщат по домовете си или посещават курорти като Хуа Хин.

Експлозиите се случват седмица след конституционния референдум, организиран от ръководеното от армията правителство. На него беше одобрена конституция, написана от военните, припомня ДПА.

Серия от взривове в туристически райони на Тайланд (ВИДЕО)
netinfo

Източник: БГНЕС, БТА