Серия мощни трусове в Турция взеха десетки жертви
Серия мощни трусове в Турция взеха десетки жертви / снимки: Reuters

Серия трусове разлюляха Турция. Мощно земетресение с магнитуд 7,3 според Американския геофизичен институт разтърси в 13.41 ч. град Ван в Източна Турция, близо до границата с Иран, причинявайки значителни материални щети, съобщават информационните агенции. Часове по-късно беше регистриран и вторичен трус със сила 5,1, предаде Ройтерс, като цитира Геофизическия институт на САЩ. Епицентърът на вторичния трус бил на 20 км запад-северозападно от град Ван, на дълбочина 9,6 км.

Късно вечерта нов вторичен трус с магнитуд 6 удари Югоизточна Турция, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на геологичния институт на САЩ. Неговият епицентър е бил на около 20 км западно от град Ван и на 215 км южно от арменската столица Ереван, на дълбочина от 9,8 км. Геологичният институт на САЩ съобщи първоначално, цитиран от Ройтерс, за вторичен трус с магнитуд 6,1 на 6 км югоизточно от Ван.

Най-малко 138 души са загинали при силното земетресение в Източна Турция с магнитуд 7,2, съобщи премиерът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от АП. До момента е потвърдена смъртта на 93 души във Ван и на 45 в близкия град Ерджис. Все още има хора, които са затрупани под отломки, отбеляза Ердоган, но не посочи колко може да са те. Броят на ранените е около 350. Турският премиер съобщи тези данни, след като посети района на земетресението.

Между 300 и 400 души се водят за изчезнали, като се смята, че са затрупани под отломките на срутени сгради.

Трусът бе силно усетен във Ван, град с 380 000 души население, предимно кюрди, на над 1200 км източно от Анкара, и околностите му, съобщи дирекцията за извънредните ситуации в Анкара.

Трусът причини голяма паника, разказа кметът на Ван Бекир Кая. Турският вицепремиер Бешир Аталай заяви, че във Ван са рухнали около 40 сгради, сред които едно общежитие. Смята се, че под рухналите сгради има затрупани хора.

Серия мощни трусове в Турция взеха десетки жертви
netinfo

Гражданското летище остава отворено за полети. Прекъснати са телефонните връзки и електроснабдяването, има затрупани пътища.

Епицентърът на труса се намира на 19 км североизточно от Ван, уточни Американският геофизичен институт. Предишната информация беше, че епицентърът се намира на 35 км североизточно от Ван. Един от вторичните трусове, с магнитуд 5,6, удари района четвърт час по-късно.

Трусът е усетен на практика в цяла Югоизточна Турция - в съседните окръзи Хаккяри, южно от Ван, окръг Ерзурум, на северозапад, където е причинил паника сред населението, Диарбекир, Батман, Шърнак, Муш, Бингьол, Битлис, Сиирт и Мардин, а също и в граничните райони на Грузия и в Северен Ирак. По данни на местните сеизмологични служби трусове с магнитуд до 4 са регистрирани и в североизточните турски окръзи Карс и Ардахан, съобщава ИТАР-ТАСС.

Репортер на Ройтерс от град Хаккяри, намиращ на 100 км южно от Ван, казва, че сградата, в която се намирал, се люляла в продължение на около 10 секунди. Няма непосредствени данни за пострадали хора или разрушения в Хаккяри.

Турският Червен полумесец изпрати палатки и персонал в района на бедствието. Армията също изпрати спасителни екипи. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който беше в Истанбул по време на труса, замина за мястото заедно с няколко министри.

Нощта може сериозно да забави спасителните операции. Температурата в този район нощем не надхвърля три градуса, според метеорологичните прогнози.

Серия мощни трусове в Турция взеха десетки жертви
netinfo

Земетресение с такъв магнитуд може да причини значителни щети в Турция, където много сгради са построени, без да бъдат спазени установените норми за стабилност, отбелязва АФП.

В Турция, която е пресичана от няколко разлома, земетресенията са чести, допълва БТА.

Две силни земетресения в гъсто населените и индустриални зони в северозападната част на страната причиниха смъртта на около 20 000 души през август и ноември 1999 г. Експертите са единодушни, че районът на Истанбул е застрашен от силен трус. През 1970 г. земересение в окръг Кютахия, Северозападна Турция, отне живота на над 1000 души.

Серия мощни трусове в Турция взеха десетки жертви
netinfo

Серия мощни трусове в Турция взеха десетки жертви
netinfo

Израелският президент Шимон Перес се обадил венага след трагедията на турския си колега Абдуллах Гюл и предложил израелска помощ, предаде Ройтерс. „В този труден момент Израел иска да окаже всякаква необходима помощ на Турция, по което и да е време и на което и да е място”, казал на Гюл Перес, цитиран от канцеларията си. Отношенията между някогашните стратегически съюзници Израел и Турция се влошиха рязко след израелското нападение срещу флотилия с хуманитарна помощ за Газа, при което бяха убити деветима турци.

САЩ следят с голяма тревога съобщенията за земетресението в Турция и са готови да й окажат помощ, каза президентът Барак Обама, цитиран от Ройтерс. „Ние сме рамо до рамо с нашия съюзник Турция в този труден момент и сме готови да помогнем на турските власти”, се казва в писмено изявление, в което президентът изказва съболезнования на семействата на жертвите от земетресението.

Серия мощни трусове в Турция взеха десетки жертви
netinfo

Министърът на външните работи Николай Младенов изрази от името на българския народ и правителство най-дълбоки съболезнования за жертвите от днешното земетресение в Турция. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Младенов е изпратил съболезнователна телеграма на турския външен министър и го е информирал, че България е готова да окаже незабавна помощ с обучени екипи, които да участват в спасителните операции. Също така е информирал европейския комисар Кристалина Георгиева, че страната ни има готовност да се включи в общо европейско усилие в подкрепа на спасителните акции в Турция.