Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети зоната на руските военни операции, за да инспектира работата по възстановяване в Донбас, съобщи днес руската армия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Съобщението беше направено, след като в събота руската армия вече беше съобщила, че Шойгу е инспектирал „команден пункт“ на фронта в Източна Украйна, на фона на бушуващата битка за град Бахмут, отбелязва АФП.

„В рамките на пътуване в зоната на специалната военна операция“ Шойгу направи инспекции на вече възстановени инфраструктурни обекти, както и на нови строежи в Мариупол, се казва в съобщението, което не уточнява на коя дата е била министерската визита.

В пристанищния град Мариупол, който беше обсаден в продължение на няколко месеца, преди да падне в руски ръце в началото на май 2022 г., министърът посети медицински център за спешна помощ и нов жилищен квартал от 12 сгради, пише в съобщението. На министъра е било докладвано и за строителството на училища.

Според същия източник Шойгу е бил осведомен и за изграждането на важен водопровод, който да свърже т.нар. Донецка народна република в Източна Украйна с руската Ростовска област.

Визитата на Шойгу идва в момент, когато продължават ожесточените сражения за контрол над Бахмут в Донецка област. Градът е с ограничена стратегическа стойност, но се е превърнал в символ, тъй като воюващите страни се сражават там от месеци.

В края на декември Сергей Шойгу посети на два пъти зоната на „специалната военна операция“ в Украйна.
 
Петя Гергова/БТА