Семейството на сваления тунизийски президент е избягало с 1,5 тона злато
Семейството на сваления тунизийски президент е избягало с 1,5 тона злато / Reuters

Няколко магазина отново отвориха врати в центъра на столицата на Тунис след вчерашните интензивни престрелки, а страната чака обявяването на преходно правителство, предаде Франс прес.

Повечето търговски обекти обаче остават затворени, с изключение на няколко кафенета, хлебарници и магазини за тютюневи изделия. В столицата патрулират многобройни въоръжени полицаи, а някои хора си купуват до 10 хляба от страх да няма прекъсване на доставките.

Три дни след падането на режима на Бен Али войници са разположени около министерството на вътрешните работи, чийто вход е блокиран от заграждения с бодлива тел.

Премиерът Мохамед Гануши трябва днес да обяви състава на новото правителство, което ще управлява временно до произвеждането на предсрочни президентски и парламентарни, което по конституция трябва да стане в срок до 2 месеца.

Очаква се, че свързаните със сваления режим партии ще бъдат изключени от преходното правителство, посочва БТА.

Френските тайни служби смятат, че семейството на сваления президент Зин ал Абидин бен Али е избягало от Тунис с тон и половина злато, пише в. "Монд". Според сведения от Тунис съпругата на Бен Али Лейла Трабелси лично отишла в централната банка в Тунис да вземе златни кюлчета. Управителят на банката й отказал. Тя се обадила на мъжа си, който отначало също не позволил да ги вземе, но след това се съгласил. Оттам Лейла Трабелси се качила на самолет за Дубай, откъдето продължила към Джеда (Саудитска Арабия). Тон и половина злато струва 45 милиона евро, пише БТА.

Бен Али явно не е очаквал, че ще бъде свален от власт. Според Париж той вече бил записал следващото си обръщение към нацията, което така и не било излъчено. Това е поредното доказателство, че той не е напуснал страната доброволно, а е бил свален. В свалянето му основна роля изиграли армията и началникът на генералния щаб, които отказали да стрелят по протестиращите, съобщават източници от европейското разузнаване, цитирани от "Монд".