Сексуалният труд в Ирландия
Сексуалният труд в Ирландия / снимкa: БГНЕС

В Дъблин днес завърши конференция на тема "Сексуалният труд в Ирландия", организирана от Сдружението на секс работниците в Ирландия.

Новосъздадената организация включва бивши и настоящи секс работници, представители на научно-изследователските и академичните среди, както и заинтересовани общественици. Целта на сдружението е да гарантира здравето, сигурността и правата на работещите в секс индустрията.

В центъра на дискусията бе развенчаването на догмата, че всички секс работници са жертви, които са принудени от обстоятелствата или насилствено са заставени от други лица да предлагат сексуални услуги.

Според заместник-председателя на сдружението Чарън МакКини, проблемите на сексуалния труд в Ирландия най-често се свеждат до опростената схема на насилие, упражнявано от мъже върху жени. Мнозина обаче, мъже и жени, доброволно решават да продават секс след 20-годишна възраст, защото за тях това е начин да покриват разноските за образование или за други техни необходимости, пише БТА. Данни на здравния център за хомосексуалисти към Националната служба за здравеопазване сочат, че 5,8 на сто от ирландските мъже са продавали секс, а над 6 процента са го купували. 

Конференцията бе също начален опит да се определи мястото на проституцията  в системата на сексуалните услуги, тъй като търговията със секс в Ирландия не е противозаконна, но незаконни са редица други дейности, свързани с нея.