Сейф ал Ислам: Смъртните присъди по СПИН делото може да бъдат потвърдени
Сейф ал Ислам: Смъртните присъди по СПИН делото може да бъдат потвърдени / netinfo
Присъдата по делото срещу българските медицински сестри и палестинския лекар ще бъде произнесена в сряда. Това заявява синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам пред вестник „Кориере дела сера”. „Много вероятно е Върховният съд на Либия да потвърди смъртните присъди на медиците”, допълва Сейф ал Ислам пред италианския ежедневник.

„След като Върховният съд произнесе присъдата, веднага след това ще започнем да работим по пакет от мерки за намиране на решение на случая”, казва Сейф ал Ислам. Председателят на Фондация "Кадафи" подчертава, че пакетът от мерки трябва да задоволи всяко едно от семействата на болните от СПИН либийски деца, защото в противен случай няма да се стигне до решение.

Според сина на Мумар Кадафи от особена важност е да бъде постигнат компромис с фамилиите от Бенгази, за да се стигне до опрощение и смъртните присъди да не бъдат изпълнени”. „Ако бъде постигнат този компромис, Висшият съдебен съвет ще има основание да промени смъртните присъди със затворнически”, разсъждава Сайф ал Ислам пред „Кориере дела сера”. Относно компромиса за обезщетяване на семействата от Бенгази, той уточнява, че освен оказването на медицинска помощ на болните либийски деца, ЕС трябва да финансира и укрепването на националния план на Либия за борба със СПИН.

Прогнозите на Сейф ал Ислам изненадаха както дипломатите, така и юристите, запознати с хода на СПИН-делото срещу българките и палестинеца. „Засега всички опции за решаването на този случай са отворени”, коментираха пред Дарик дипломатически източници, пожелали анонимност.

Най-вероятно до 20 юни, когато Върховният касационен съд на Либия ще заседава за втори и последен път по жалбите срещу смъртните присъди на българските медицински сестри и палестинския лекар, дипломатическите коментари в София ще бъдат сведени до минимум, за да не се създава излишно напрежение. Идната сряда най-висшата съдебна инстанция на Либия може да отмени присъдите и да започне да гледа СПИН-делото по същество, или да потвърди присъдите. При потвърждаване на смъртните присъди съдбата на българките и палестинеца е в ръцете на деветимата членове на Висшия съдебен съвет, които са в състояние да променят или отменят решение на върховната съдебна инстанция.

Думите на председателя на Фондация „Кадафи” Сейф ал Ислам пред вестник „Кориере дела Сера” бяха посрещнати с учудване и от юристи, свързани пряко или косвено в хода на СПИН-процеса в Джамахирията. Мнозина от тях изключиха вероятността присъдите срещу сънародничките ни да бъдат произнесени в сряда и предложожиха, че на 20 юни съдът само ще изслуша кратки пледоарии и ще насрочи нова дата за произнасяне на решението си. На заседанието на Върховния съд в сряда ще присъстват и тримата български адвокати на сънародничките ни – Пламен Ялнъзов, Георги Гатев и Хари Хараламбиев.

Часове по-късно Фондацията "Кадафи" отрече нейният президент Сейф ал Ислам Кадафи да е заявявал пред италианския вестник, че присъдата по делото срещу българските медицински сестри и палестинския лекар ще бъде произнесена в сряда, твърдейки, че думите му били лошо преведени. Фондацията обаче, не отрече прогнозата, направена от Сейф ал Ислам, че "много вероятно е смъртните присъди на медиците да бъдат потвърдени".