Сейдиу: Приоритет в Косово ще e уважението на всички малцинства
Сейдиу: Приоритет в Косово ще e уважението на всички малцинства / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Един от приоритетите ни ще бъде да уважаваме правата на всички малцинства. Това заяви президентът на Косово Фатмир Сейдиу на пресконференцията в Прищина след обявяването на независимостта на Косово.

Декларацията може да се разглежда и като искане един ден Косово да се присъедини към ЕС, посочи той. Косово се изправя пред трудни времена след декларацията за независимостта, но знаем, че ще продължим напред с помощта на всички. Ще работим с всички организации в Косово, каза още той. За определени хора тази независимост представлява заплаха. Уверявам ви, това е страна за всички, за всички различни езици, култури и религии. Призовавам хората в Косово да празнуват с достойнство тяхната независимост, днешният ден е резултат от много работа и усилия на много хора, посочи косовският президент.

От днес Косово е демократична, мултиетническа република, с бъдеще в международните организации. Това заяви премиерът на Косово Хашим Тачи на пресконференцията.

След независимостта трябва да изградим по-добър живот за всички хора в Косово. Ще работим с мисията на ЕС, увери косовският премиер. Косово ще направи всичко възможно да бъде в добри отношения с европейските страни. Единствено по този начин ще можем да постигнем стабилност на Балканите, каза Тачи, като посочи конкретно Албания, Черна гора и Сърбия. Конституцията ще гарантира правата на всички малцинства. Всички различни общности ще продължат да работят заедно. Призовавам всички граждани на Косово, особено малцинствата, да бъдат позитивно настроени и да помогнат за създаването на демократична република, да се обединят и да гледат напред към общото бъдеще, каза още Хашим Тачи.

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!