Седемчленна група е организирала атентата в Домодедово
Седемчленна група е организирала атентата в Домодедово / снимка: Reuters

Седемчленна група е организирала самоубийствения атентат от 24 януари на московското летище Домодедово, взел 36 жертви. Това заяви за РИА Новости източник от местните органи на реда, предаде Франс прес.

Установена е самоличността на седмина заподозрени, включително на атентатора самоубиец Магомед Елоев, пише БТА. Те са част от групировката, организирала и осъществила терористичната атака.

Според следствието, заподозрените влезли във връзка с редица лица, които знаели, че се подготвя атентат, но не уведомили силите на реда.

Властите в Ингушетия арестуваха 16-годишния брат на Елоев - Ахмед, и 22-годишната му сестра Фатима, предаде агенция Интерфакс. ИТАР-ТАСС съобщи, че полицията е задържала и трети предполагаем съучастник, идентифициран като 23-годишния Умар Аушев, пише БГНЕС.

Отговорността за атентата в Домодедово бе поета от лидера на ислямистките бунтовници в региона Доку Умаров. След първата чеченска война между руските сили и местната съпротива (1994-1996 г.) бунтът все повече се ислямизира , излезе извън рамките на Чечения и към средата на първото десетилетие от новия век се превърна във въоръжено ислямистко движение, обхванало целия Северен Кавказ.