Седем страни от НАТО ще създадат нови сили за бързо реагиране на алианса
Седем страни от НАТО ще създадат нови сили за бързо реагиране на алианса / БГНЕС, архив

Великобритания ще обяви идната седмица създаването на нови обединени експедиционни сили за бързо реагиране от седем страни от НАТО, но процесът по формиране на структурата е заплашен от забавяне. Това съобщава британският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от ИТАР-ТАСС.

По данни на изданието в тези сили наред с Великобритания ще участват Дания, Латвия, Литва, Естония, Норвегия и Холандия. Заявява се, че интерес към участие е проявила и Канада. Смята се, че тези сили редовно ще бъдат на значими учения в Европа и на други места.

В светлината на срещата на НАТО в Уелс на 4-5 септември премиерът на Великорбритания Дейвид Камерън ще обяви новата структура на силите на страните от алианса в състав "не по-малък от 10 000 военнослужещи", отбелязва изданието. То описва мерките като "отговор" на действията на Русия по отношение на Украйна.

В новите обединени експедиционни сили, както се очаква, ще влязат подразделения на военновъздушните сили, военноморските сили и сухопътните войски. Те трябва да бъдат готови за бързо разгръщане и "редовни, чести учения". Предполага се, че командаването ще бъде възложено на представител на Великобритания.

Като модел ще бъдат използвани "съвместните експедиционни сили на Великобритания и Франция, които трябва да достигнат пълна бойна готовност до 2016 г.", посочва вестникът.

Източник: БТА