/ iStock/Getty Images
Пандемията от COVID-19 увеличава опасността от сексуална злоупотреба с деца, заяви генералният секретар на Съвета на Европа Мария Бурич, цитирана от БТА. Европейската институция посвещава утрешния ден на предпазването от опасно поведение на децата в интернет.

Все повече хора си правят селфи, включително деца и младежи, посочи тя. За съжаление това има и тъмна страна - разпространението на самозаснети изображения от сексуално естество. Според Европол повечето образи с деца, които се разпространяват в интернет днес, са били създадени от самите деца и опасността изглежда расте, отбеляза Бурич.

Децата не познават добре опасностите, на които са изложени. Качени веднъж онлайн, премахването на тези изображения е много трудно. Децата могат лесно да попаднат в капана на онлайн сексуалните престъпници, които приканват жертвите си да изпращат изображения. Противоепидемичните мерки увеличават опасността, защото децата са склонни да играят онлайн и да чатят повече отпреди. Това създава допълнителни възможности за фишинг или нежелани контакти в социалните мрежи, отбеляза генералният секретар.

Тя призова принуждаването на деца да създават такива изображения да бъде обявено за противозаконно, но да не се преследва с наказания разпространяването на образи, които децата и младежите са създали, за да разпращат помежду си. Според нея е необходимо при изображенията за лична употреба да бъде осигурявана помощ от специализирани организации, защото в много случаи младите може да са били подведени или принудени.
БТА