Сблъсъци между полицията и младежи във Франция
Сблъсъци между полицията и младежи във Франция / снимка: БГНЕС

Нелепата смърт на 18-годишно момче, преследван от полицията, стана повод за сблъсъци на младежи с полицаи в едно от проблемните парижки предградия, предаде Франс прес.
       
Осемнайсетгодишният Яку Саного карал с висока скорост мотор в  предградието Баньоле. Полицейски патрул го засякъл и се опитал да го накара да спре, за да провери документите му. Младежът не се подчинил и последвало бясно преследване. То приключило с нелепата смърт на младежа, който се ударил с мотора си в бетонна преграда.
      
Трагедията се разиграла в неделя срещу понеделник. В квартала веднага тръгнал слухът, че полицаите нарочно са бутнали с полицейската кола момчето. По улиците на предградието излезли около 40 младежи, въоръжени с метални прътове, и започнали да буйстват. Те подпалили 29 коли, контейнери за смет и изпочупили витрини на магазини.
       
На мястото пристигнали противопожарни екипи, които били атакувани от младежите с коктейли Молотов. Тогава в квартала били изпратени полицейски подкрепления с 10 камиона. Младежите атакували полицаите с камъни и запалителни бомби. Според очевидци някои от тях стреляли по органите на реда. Сблъсъците приключили благодарение на намесата на полицията.
       
При подобен трагичен инцидент преди две години в друго бедно предградие на Париж, Вилие льо Бел, се стигна до подобни прояви на насилие, при които бяха ранени 119 души. Няколко десетки полицаи получиха огнестрелни рани.
       
Министърът на вътрешните работи Брис Ортфьо обяви, че властите ще направя всичко възможно, за да установят при какви обстоятелства е починал младежът. Той допълни, че загиналият младеж е с полицейско досие.