Той беше освободен от ареста
Саудитецът, задържан вчера във Франция по подозрения, че може би е бил част от отряда, замесен в убийството на журналиста Джамал Шахоги през 2018 г., извършено в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, бе освободен от ареста, предадоха световните агенции.

Арестуваха един от заподозрените за убийството на Джамал Хашоги

Мъжът бе задържан заради международна заповед за арест, издадена от турските съдебни власти още на 5 ноември 2018 г. След ареста обаче задълбочена проверка на самоличността на задържания е показала, че той не е същото лице, което Турция издирва. В резултат мъжът бе освободен.

Саудитското посолство в Париж обаче, съобщи, че става дума за сгрешена самоличност и арестуваният "няма нищо общо с въпросния случай", затова очаква незабавното му освобождаване.

Ал Отаиби е един от над 10-те саудитски служители, санкционирани през 2018 г. от американското министерство на финансите заради убийството на Хашоги и разчленяването на тялото му в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Името му е споменато и в разсекретен документ на американското разузнаване, в който се казва, че саудитският престолонаследник Мохамед Бин Салман е "одобрил" операцията за убийството на Хашоги.

Хашоги беше колумнист на американския в. "Вашингтон пост". Той е бил част от приближените на саудитските управляващи с връзки с кралския двор, но впоследствие става отявлен критик на Саудитска Арабия и политиката на престолонаследника, докато кралството се опитваше да представи принца като реформатор.

Вдовицата на Хашоги се усъмни в ангажимента на Байдън да потърси сметка от Саудитска Арабия

Саудитци, близки до Мохамед Бин Салман, са обвинени в убийството на Хашоги в консулството. През октомври 2018 г. журналистът отиде там, за да получи документи за сключване на брак.
 
БТА